Умножена милосрдна дела ваљевских мироносица

Умножена милосрдна дела ваљевских мироносица
Умножена милосрдна дела ваљевских мироносица
Умножена милосрдна дела ваљевских мироносица
Умножена милосрдна дела ваљевских мироносица

Од оснивања, основни циљеви Кола српских сестара "Преподобна Мати Евгенија" при Храму Васкрсења Христовог јесу творење дела милосрђа и ширење речи Божје. У протеклој години, трудољубиве ваљевске сестре, на челу са духовником свештеником Игором Илићем, прикупиле су и поделиле велике количине хране, одеће, хигијенских и других потрепштина материјално угроженим становницима Ваљева и околине. Учествовале су и у уређивању обреновачке цркве, разврставале хуманитарну помоћ приспелу током епархијске акције, припремале трпезе за разне свечаности... Речју, у славу Господа и на добро људи, мироносице наших дана чиниле су много тога. Чиниће и убудуће, са истом љубављу за своје ближње, порука је седнице Кола српских сестара „Преподобна Мати Евгенија“ одржане на Сретење у парохијском дому Храма Покрова Пресвете Богородице.

Заседање Кола отворио је Епископ ваљевски Г. Милутин, благословивши сестре и похваливши њихов рад. Дела милосрђа су нарочито значајна за наше спасење. О томе нам сведочи Свето јеванђеље и речи Спаситељеве „кад бејах гладан, нахранисте ме...“. Својим делима ходите милосрдним путевима, које су утирале Света Петка, Мати Евгенија и друге Божје угоднице у хришћанској историји, поучавао је Владика Милутин чланице ваљевског Кола српских сестара.

Владичиним благословом, прилози са иконе Богородице Тројеручице у Храму Васкрсења Христовог намењени су активностима сестринства. Осим тога, помоћ често пристигне од људи добре воље. Та средства и сва која убудуће пристигну биће коришћена за нове акције. Сестре ће наставити да обилазе сиромашне и болесне суграђане, одељење за децу са посебним потребама ОШ „Нада Пурић“, установу за ометене у развоју у Попучкама и све оне којима је помоћ потребна. Нарочита пажња биће посвећена стамбеном збрињавању Милице Шугић, дванаестогодишње девојчице из Попучака која живи са старом баком, а којој су сестре у више наврата помагале. Ту су и послови на сређивању храмова, фарбање васкршњих јаја и разни послови који искрсну на иницијативу Владике Милутина и свештенства, рекла је приликом представљања програма рада за 2015. годину председница Кола српских сестара Бранка Стојановић.

Духовник Кола свештеник Игор Илић изложио је идеју о установљивању тзв. „корпе милосрђа“, која би била постављена у познатим градским маркетима. У корпу би, према речима о. Игора Илића, купци могли да приложе понешто за сиромашне суграђане.

На крају заседања подељене су приступнице чланицама и приређена трпеза љубави.

Ј.Ј.

Извор: Епархија ваљевска