Умножење клира и пријем хорова у Ваљеву

Умножење клира и пријем хорова у Ваљеву
Умножење клира и пријем хорова у Ваљеву
Умножење клира и пријем хорова у Ваљеву
Умножење клира и пријем хорова у Ваљеву

Свете Архијерејске Литургије у ваљевским храмовима. Пријем хорова постаје традиција

Током викенда, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин, уз саслуживање свештенства и свештеномонаштва, служио је свете архијерејске Литургије у храмовима Покрова Пресвете Богородице и Васкрсења Христовог у Ваљеву.

Том приликом, у суботу 25. априла 2015. године, Владика је рукоположио Милоша Станојевића, вероучитеља у Бранковини и Драчићу, у чин ђакона. У недељу у Саборном храму Владика Милутин рукоположио је Станојевића у чин свештеника, а потом у Епархијском дому приредио свечани пријем за чланове мешовитог и дечјег Црквеног хора "Хаџи Рувим", са диригентима Милицом Степановић-Бабамилкић и Вањом Драгојловић и духовником протонамесником Бранком Чолићем.

Тајна свештенства велико је дело и узвишена дужност, која удостојеноме те части налаже да чврсто и несумњиво верује и придржава се свих заповести Свете Источне Цркве кроз векове. Верни народ учи ревности и марљивости, а сам се усавршава непрестаним читањем Светог писма. Порока се клони, грешне кротошћу исправља и буде послушан благословима свог архијереја... стоји у свештеничкој заклетви, на коју нас је подсетио у свечаном часу рукоположења јереј Милош Стојановић на Светој Архијерејској Литургији у саборном храму. Свету тајну исповести новог клирика Епархије ваљевске извршио је међ' народом један од најомиљенијих свештеника протојереј – ставрофор Василије Гајић, пензионисани парох и носилац Ордена Светог Владике Николаја. Архипастирску грамату којом се обнародује умножење свештеничког братства прочитао је протођакон Дарко Ђурђевић, секретар Епископа ваљевског Г. Милутина. Лепоту свечаног богослужења умножило је појање мешовитог и дечјег Црквеног хора "Хаџи Рувим", са диригентима Милицом Степановић-Бабамилкић и Вањом Драгојловић.

Света Литургија живот је Господа Христа од рођења до васкрсења. Свака прозба, молитва која се изговори подсећа нас на Спаситељев пут, којим смо и ми позвани да корачамо у овоме животу. Да будемо пример својој деци, не би ли она, угледајући се на нас, постала Хришћани.

- Овај свет живи тако да понајвише на телесно мисли, духовно обесмишљава и у недуховно га претвара. Гради Вавилонску кулу, желећи да каже "нема Бога, ја сам Бог". Благи Господ доћи ће да суди свету... Ми Хришћани не верујемо у "богове" који умиру, а не васкрсавају. Човек се бори против смрти. То је природно јер смрт је ужас. Али, не дај нам Боже вечне смрти! Она се може десити, ако заборавимо да је Господ на земљи господар, а ми гости по благослову Његовом – беседио је Владика Милутин на литургијском сабрању у највећем градском храму.

Бог је дао глас човеку да Му се песмом обраћа, баш како мноштво анђела то чини хиљадама година. Црквени хорови при Храму Покрова Пресвете Богородице годинама окупљају врле Хришћане свих генерација, даровите да гласом славослове Творца и богослужења украшавају. Благодаран на њиховом трудољубљу, Владика Милутин приредио је свечани пријем за чланове хорова, диригенте, протонамесника Бранка Чолића, под чијим вишегодишњим духовним надзором хор наступа, и некадашњег духовника протојереја – ставрофора Драгана Алексића.

Подсетивши на речи Светог Јована Златоустог да је Господ души дао музикалност, а телу улогу инструмента попут китаре и лире те их објединио, чиме је сваки верник у Цркви позван да Му пева, Владика Милутин пожелео је добродошлицу гласовима који на најлепши начин то чине на богослужењима у ваљевском храму, фестивалима, сусретима хорова... У име хорова, заблагодарио је духовник протонамесник Бранко Чолић.

- Изражавам благодарност Господу што је 2006. године у ову епархију послао Епископа Милутина да се о нама као духовни отац стара. Да сви заједно приносимо молитве... Молимо Господа да укрепи нашег Владику Милутина, умножи љубав и подари мудрости да нас води у овим тешким временима – поручио је протонамесник Бранко Чолић.

Наравно, где је мноштво дивних гласова, сабрање без песме не пролази. Литургијске, изворне са Косова и Метохије и руске традиционалне композиције извели су чланови оба хора, учинивши тако овај дан незаборавним.

Значај хорова "Хаџи Рувим" у мисији Цркве на подручју Епархије ваљевске заиста је велики. И на томе им је благодарно и свештенство и верни народ. У знак тог благодарја, свечани пријем чланова са духовником и диригентима у Епархијском дому, у једној од недеља по празнику Васкрсења Господњег, постаће традиција, најавио је Владика Милутин.

Ј.Ј.

Извор: Епархија ваљевска