Умро Бонавентура Дуда

Фрањевачки професор Дуда се 60-тих година прошлог века бринуо око потпуног превода Библије на хрватски.

Католичка Црква у Хрватској жали за теологом и фрањевцем Бонавентуром Дудом. Овај познати библиста и интелектуалац, који је за време II ватиканског Концила (1962-65) био један од главних иницијатора за покретање данас познатог црквеног гласила „Гласа Концила“, умро је 3. августа у 94. години живота у фрањевачком манастиру у Вараждину, јавља Глас Концила у свом издању од 13. августа.

У некрологу који потписује редакција каже се да је био један од највећих католичких теолога у другој половини 20. века. Дуда је родом из Ријеке и 1935. ступио је у фрањевачки ред. Године 1950. рукоположен је за свештеника. Био је свештеник у Хрватској, а докторирао је у Риму на Папској фрањевачкој академији „Антонијанум“. Студирао је и на Папском библијском институту. Бонавентура је предавао библијске науке на Католичком богословском факултету у Загребу. Од 1982. до 1986. био је декан овог факултета.

Као библијски стручњак Дуда је заједно са Јуром Каштеланом био надлежан за коначну верзију потпуног превода Библије на хрватски језик који је 1968. године објавила издавачка кућа „Стварност“.

За време Другог ватиканског концила он је заједно са патером Зориславом Лајом 1962. године покренуо билтен „Глас с Концила“ који је управо извештавао о том концилу. Године 1963. из овог билтена је настао чувени лист „Глас Концила“.

Извор: Катпрес (превод -  Информативна служба СПЦ)