Умро философ Ладислав Хејданек

Преставио се чешки хришћански философ и дисидент Ладислав Хејданек (1927- 2020)

Хришћански философ и проминентни дисидент, поборник грађанског покрета за људска права „Charta 77“ Ладислав Хејденек преставио се  28.4. 2020. пред свој 93.рођендан Богу на истину, као што је саопштио чешки „Радио Праг“.

У средишту философског интересовања Хејданека је стајао однос философије и теологије. Своју дисертацију је написао 1952.г. о „Истини и њеним онтолошким премисама”. Због свог хришћанског уверења, у Чешкој у којој су комунисти били на власти, њему је виши академски пут остао недоступан. Од 1970.г. је организовао приватне философске семинаре. Крајем 1972. је би ухапшен и због „антидржавне агитације” осуђен на 9 месеци затвора. Доцније се Хејданек прикључио грађанском покрету за људска права „Charta 77“. Својим списом „Философија и вера” („Filosofie a víra“) је, 20 година након што га је написао, био хабилитован, одмах добивши професуру на Карлс универзитету у Прагу, где је до 1996.г. на Философском факултету предавао и до 2004. био шеф катедре за философију при Евангелистичком факултету.

Један значајан извор инспирације Хејданековог дела је чинила социјална оријентација Томаса Масарика (1850-1937), философа, социолога, политичара и председника Чехословачке.

Протопрезвитер-ставрофор Зоран Андрић (Минхен – Рим)