УН: Корона може подстицати мржњу према религијама и мањинама

Уједињене нације упозоравају на злоупотребу пандемије короне за економске и политичке интересе и стигматизацију религија или етничких група. „Апелујем на државе, верске вође, цивилно друштво, медије и јавност да се баве мржњом и маргинализовањем“, рекао је Ахмед Шахид, специјални известитељ УН за верску слободу и религију, у среду у Женеви. Уз то, он је позвао на помоћ и солидарност са онима који могу бити жртве у овом тешком времену.

У многим земљама пандемија је изазвала верску нетрпељивост, рекао је експерт УН. „Аларматно“ је с  обзиром на тенденцију да се хришћани, Јевреји или Муслимани проглашавају  за „жртвене јарце“ за ширење короне. Ово се такође односи на мигранте, избеглице и азиланте. Но, државе су дужне сузбити свако подстицање на мржњу или насиље засновано на верском или етничком идентитету.

Они који су заражени, изложени су вербалним и физичким нападима, претњама смрћу и ускраћивању виталне здравствене заштите. „За борбу против дезинформација важно је да државе установе ефикасне стратегије и канале комуникације како би јавности пружиле тачне и поуздане информације“, рекао је овај стручњак.

Солидарност међу људима свих вера никада није била важнија до сада, нагласио је Шахид. Нису све религије или људи у лошим животним  условима имали приступ информацијама о превенцији короне, упозорио је специјални известилац УН. Из овог разлога би цивилно друштво и верске организације морали да то ураде.

Извор: Kathpress.at (са немачког Информативна служба СПЦ)