Унеско: Аја Софија је споменик светске културе

Телефонски разговор грчког министра спољних послова Никоса Дендиаса за време његовог боравка у Паризу са генералним директором Унеска Одри Азулај имао је за тему сарадњу Грчке са том међународном оргаизацијом, као и питање заштите светског културног наслеђа. Наведено је да је госпођа Азулај на неколико дана раније одговорила на писмо грчког министра спољних послова њој упућено поводом читања стиха из Курана у цркви Свете Софије за време турске прославе 29. маја, организоване поводом турске прославе освајања Цариграда.

Генерални директор Унеска је потврдила грчком министру да њена организација блиско прати ситуацију после неких најава Турске да би преобратила овај музеј у џамију. Она је подсетила на то да се ова црква налази на списку светског наслеђа од 1995. г. и води као музеј.

У складу са прописима Конвенције о светском наслеђу, пре него што би се донела нека одлука о преименовању намере неопходно је да та држава званично обавести Унеско. Генерална директора Унеска је нагласила да је у том свом писму поново подсетила Турску на значај тих фундаменталних принципа којих се Унеско држи и да Унеско помно мотри на ово стање.

Извор: Orthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)