Унеско: Аја Софија је светско наслеђе - Турска има обавезе

Унеско мора бити обавештен о свим променама у музеју Свете Софије, које би претходно размотрио Одбор за светско наслеђе, саопштила је у четвртак Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО).

Турско државно веће можда ће данас преразмотрити статус Аје Софије у Цариграду која је музеј  од 1934. године. Наиме, њено  претварање у музеј  било је незаконито, рекли су два турска фукнционера, утирајући пут њеном поновном претварању у џамију, упркос међународним забринутостима.

Унеско је изјавио за Ројтерс да је Света Софија уписана у списак светске културне баштине као музеј, што указује да држава у којој се налази има одређене законске обавезе.

„Дакле, држава мора знати да ниједна измена не сме да угрожава изванредну универзалну вредност споменика који је на њеној територији", објаснила је агенција УН.

„Свака измена мора бити унапред достављена  Унеску  и, ако је потребно, преиспитана од стране Одбора за светску баштину", додаје се.

Унеско је такође нагласио да је писмима изразио забринутост турским властима и да је поновио свој став турском амбасадору у тој институцији у четвртак.

„Позивамо турске власти да започну дијалог пре него што се донесе било која одлука која би могла да наруши универзалну вредност споменика", додао је Унеско.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган предложио је претварање у џамију Свете Софије, храма из 6. века, који је један од најпосећенијих споменика у Турској. Изгледи за такву акцију изазвали су забринутост државника САД, Русије и Грчке уочи данашње пресуде Врховног управног суда Турске.

Извор: Orthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)