Уницеф: Будућност 600 милиона деце у јужној Азији ризична због пандемије

Аутор новог Уницефовог извештаја каже да ће више од 600 милиона деце у јужној Азији осетити да им се животна перпсектива смањује током наредних месеци уколико се не предузму хитне мере.

Ове недеље агенција УН за децу, Уницеф  у новом извештају објављеном у уторак, 30. јуна 2020,  истиче да „владе морају предузети хитне мере како би спречиле милионе породица да се врате у сиромаштво“.

Налази из извештаја под називом „Срушени животи“ показују да „нежељени ефекти пандемије имају озбиљне последице по 600 милиона деце у региону“.

Према документу, „имунизација, исхрана и друге виталне здравствене услуге озбиљно су нарушене, што потенцијално угрожава животе до 459.000 деце и мајки у наредних шест месеци“.

Утицај на породице

У разговору за Радио Ватикан после његовог објављивања, аутор извештаја Сајмон Инграм рекао је да, иако је већ неко време очигледно да обим пандемије има поражавајуће последице по многобројне виталне службе које утичу на децу,“но  много више изненађење јесте брзина којом је шири економски крах у региону, који је донео Ковид-19, и има последице на породице“.

Напоменуо је да врло брзо после избијања пандемије породице нису биле у стању да се хране и у многим случајевима нису могле да пруже медицинску негу својој деци.

Прави обим ситуације сада постаје очигледан са врло реалним ризиком да „наредних 120 милиона деце буде гурнуто у сиромаштву током наредних месеци“, рекао је.

Неизвесност у залихама хране расте, према извештају, посебно у земљама као што је Бангладеш где неке од најсиромашнијих породица не могу да имају три оброка дневно.

Међутим, господин Инграм је истакао да је за државе у Јужној Азији ова драматична ситуација „заиста изван контроле“. Указао је на Авганистан који већ има постојећих проблема, попут неухрањености и грађанских сукоба. Међутим, рекао је да ће Малдиви, који су последњих година постигли значајан напредак у погледу образовања и здравства, сада осећати драматичне ефекте пандемије, пре свега у области туризма.

Образовање

Из перспективе образовања, више од 430 милиона деце морало  је да се ослони на учење на даљину због пандемије. Уницеф је нагласио да „многа домаћинства - посебно у руралним срединама - немају ни струју, а камоли приступ интернету“.

Аутор извештаја је описао утицај пандемије на образовање као „ужасан и ужасан“. Такође је рекао да Уницеф позива школе да се поново отворе како би деца наставила да уче, под условом да се могу безбедно отворити. „Иако разумемо да су владе морале доносити врло тешке одлуке, посебно у почетку како би заштитиле своју популацију од пандемије, докази нису били довољни по нашем мишљењу да оправдају затварање школа.“

Злоупотреба

Друга забринутост, нагласила је дечја агенција, јесте пораст насиља, злостављања и занемаривања деце која живе усред ограничене слободе кретања и социо-економског пада.

Током епидемије, навео је г. Инграм, Уницеф је приметио „скок у броју изјава деце да су жртве злостављања и насиља, јер су била затворена код куће; затворена у суштини са својим злостављачима“. Такође је нагласио да је здравственим и социјалним радницима, због недостатка личне заштитне опреме, било тешко да испитају случајеве деце која пријављују злостављање.

Дугорочни утицај

Према налазима, „последњих година све виши ниво благостања довео је до побољшања здравствене слике, образовања и другог по децу у јужној Азији. Документ такође показује да се „мањи број смртности одојчади и мајки доводи у везу са падом броја деце ван школе и у дечјим браковима“.

Али због економског слома који је покренуо вирус корона, породице у целом региону пате. Као и у многим земљама широм света, незапосленост је порасла, плате су смањене и туризам је под великим искушењем.

У светлу тога, г. Инграм је рекао да „директно постоји ризик да ће више од 600 милиона деце у Јужној Азији видети да им се животни изгледи нагло смањују током наредних месеци, уколико се не подузму хитне мере“.

Како би се умањио утицај на сиромашније породице, у извештају се каже: „Владе би требало да одмах усмере више ресурса у пројекте социјалне заштите, укључујући хитна универзална дечја давања и програме школске исхране.“

Господин Инграм је изразио наду да ће „резултат“ овог извештаја бити позив на акцију у региону за предузимање ових суштинских корака, који ће најсиромашнијим породицама и најугроженијој деци у региону пружити заштиту од најгорих последица пандемије.

Извор: vaticannews.va (са енглеског Информативна служба СПЦ)