Унијатка подстиче канонске парохије да се региструју у расколничкој Цркви

Марија Филипчук, чланица Украјинске Гркокатоличке Цркве, најснажније лобира на присилном и незаконитом регистровању неких парохија канонске УПЦ у Буковини у шизматичкој Православној Цркви Украјине.

У петак 17. августа 2019. приврженици расколничке ПЦУ насилно су ушли у адмнистративне канцеларије Черновичке области захтевајући да се неколико парохија канонске Цркве региструју као парохије ПЦУ. За ово време је разговоре са државним службеницима водила госпођа Филипчук, која је изјавила да није чланица ПЦУ него Унијатске Цркве. Према њеним речима, овде се ангажује због свог тзв. „украјинског патриотизма“.  Она је такође нагласила да су православље и унијатство иста ствар, са заједничким обредима и историјом.

Својевремено је Свјатислав Шевчук, поглавар украјинских унијата, у разговорима са Епифанијем Думенком изразио жељу за сарадњу  и евентуално јединство у једној јединој аутокефалној Цркви Украјине и да је идеја о успостављају евхаристијског јединства православних и унијата њихова заједничка визија.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Инфо служба СПЦ)