Уништене православне светиње Призрена

На простору општине Призрен према подацима Епархије рашко-призренске уништено је 10 храмова и два објекта СПЦ - дословно све што је Црква поседовала у том древном граду у коме се први пут епископија Призренска помиње у 11. веку. До сада никада све призренске цркве нису биле уништене, па чак ни у најгоре време турског ропства. Ипак нису преживеле међународни протекторат УН и КФОР-а. Посебну одговорност због неспремности да заштите не само преосталих 60 призренских Срба који су злостављани и премлаћивани, већ и православне светиње, посебно манастир Св. Архангела сноси немачки КФОР и командант снага КФОР-а на Косову и Метохији генерал Холгер Камерхоф. Оно што Албанци нису успели да ураде за време нацистичке Немачке која им је формирала Велику Албанију и допустила покољ над више од 10.000 Срба формирајући албанску СС дивизију Скендербег, Албанци су остварили под немачким снагама тзв. мировне мисије чији су представници мирно допустили да у једној ноћи нестане целокупно преостало хришћанско православно наслеђе које је вековима опстајало.

Епархија је месецима раније упозоравала на недолично понашање немачког КФОР-а нарочито према монасима које су мимо свих лажних обећања немачки војници на челу са пуковником Хинтелманом, командантом Призрена, оставили пред свршеним чином пунидивши им само евакуацију и њихов манастир препустили албанским терористима.

Немци на путу према манастиру нису поставили ни блокаду ни барикаде тако да су Албанци сасвим несметано стигли до Св. Архангела. Албанци су "освојивши" манастир без иједног испаљеног метка одбране тобожњих чувара КФОР-а отворили гроб цара Душана, а по признању једног немачког војника оцу Бенедикту Прерадовићу целу ноћ су шенлучили над рушевинама хришћанских светиња по Призрену.

Епархија рашко-призренска је у свом јучерашњем саопштењу одлучно затражила оставку и смену немачког генерала Камерхофа и наставиће да инсистира на потпуном повлачењу и замени немачког контингента КФОР-а који није показао ни минимум професионалности и способности, али пре свега ни воље да заштити хришћанске светиње.