Универзитетски професори: Не дамо светиње!

Универзитетски професори: Не дамо светиње!
Универзитетски професори: Не дамо светиње!
Универзитетски професори: Не дамо светиње!
Универзитетски професори: Не дамо светиње!

Шездесетак универзитетских професора су 8. марта 2020. године у Подгорици својим учешћем дали јавну подршку литијама и стали у одбрану светиња. Велики број професора је и до сада учествовао у молитвеним ходовима који се већ два и по мјесеца одржавају у Црној Гори у знак протеста против Закона о слободи вероисповести, али то је први њихов заједнички наступ и подршка.

По завршетку литије, испред Саборног храма Христовог Васкрсења, у име професора више десетина хиљада сабраних је поздравио и пригодним словом се обратио др Здравко Кривокапић, редовни професор Машинског факултета:

“Ваше Високопреосвештенство, Ваше Преосвештенство, Часни оци, дивно монаштво, најљепши узданци наше будућности, дјецо, која сте стално са нама, браћо и сестре, помаже Бог!

Ево и ова група професора се придружује овој подршци по први пут самоорганизованој и не случајно баш на Недјељу Православља – Недјељу побједе. Најбољу слику данашњице је прије можда двадесетак година описао један теолог кад је рекао да живимо у времену безаконитог закоња, неправедне правде и неморалне етике. То је управо слика овога закона и он се не може тако једноставно поправити, он се може само повући.

У овом времену Чисте недјеље када треба да изостану било какве ружне помисли, добијамо многе погрдне исказе а ми им узвраћамо једином нашом коју знам и умијемо а то је да их волимо и да се молимо за њих.

Они нам потурају да иза нас стоје ови и они, ја им сада кажем да иза нас стоји највећа амбасада у Царству која је икада постојала. То је амбасада Господа нашега Исуса Христа. Зато ми трајемо и можемо да истрајемо, не толико колико можда они који су побиједили оне који су се борили против икона, али знамо да наша побједа стиже. Зато и професори кличу заједно са вама: Не дамо светиње!”.