УНС покренуо сајт Ћириловање.срб

Удружење новинара Србије (УНС) покренуло је сајт Ћириловање.срб, један од првих медија у Србији са ћириличним доменом. Сајт је посвећен очувању ћирилице и бави се проблемима њене употребе у јавној сфери.

„Минулих година главни проблем било је непостојање ћирилице у свету компјутера, у времену када слова живе превасходно кроз компјутерске фонтове. Зато вебсајт „Ћириловање“ покушава да свима приближи фонтове домаће производње, добре језичке програме који садрже ћирилицу и чине њено коришћење лакшим и приступачнијим, као и да својим примером покаже како треба да изгледа, шта све и на који начин може да користи један ћирилични медиј,“ рекла је Мануела Граф, уредница сајта Ћириловање.срб.

Са Ћириловања.срб  могу се преузети бесплатни ћирилични фонтови и  конвертери. Такође, УНС-ов ИТ консултант ће одговорити на Ваша питања у вези са коришћењем ћирилице на интернету.

Уколико имате језичку недоумицу или нисте сигурни како се нека реч исправно пише, поставите питање нашем лектору на сајту Муке са језиком (www.mukesajezikom.rs ).

Сајтови Ћириловање.срб и Муке са језиком покренути су са циљем да очувају и унапреде језик и писмо,  да промовишу нове ћириличне фонтове и унапрeде језичку културу у медијима.

Позивамо Вас да нам се придружите, да пишете прилоге које ћемо објављивати, да нас питатате и да нам сугеришете.

Реализацију овог пројекта помогло је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Извор: УНС