Упокојен генерал Исусовачког реда

Преч. Адолфо Николас, бивши генерала Друштва исусоваца, упокојио се у среду у Токију у Јапану. Он је стајао на челу овог реда од 2008-2016. Умро је 20. маја 2020. од болести коју је имао већ неколико година у 84. години живота.

Отац Артуро Соса, садашњи генерал, у својој поруци исусовцима рекао је, између осталог, да је отац Адолфо био „мудар и скроман човек; потпуно и срдачно предан служби; саосећајан са онима који  страдају у свету, али истовремено препун наде црпљене из његове вере у Васкрслог Господа. "

Отац Николас је рођен 29. априла 1936. г. у Паленсији, у Шпанији. Детињство је углавном провео је у Барселони и дуго размишљао о каријери у образовању као члан монашке заједнице.

Након што га је брат увео у контакт са исусовцима 14. септембра 1953. ступио је у Друштво исусоваца и рукоположен за свештеника 17. марта 1967. Током студија философије одазвао се позиву тадашњег генерала, оца Јансенса, који је позвао исусовце да волонтирају за мисије у иностранству. О. Адолфо је послат у мисију у Јапан.

Пошто је дипломирао философију, о. Адолфо је отишао у Јапан, где је вршио пастирску  службу и завршио студије теологије. Потом је завршио магистериј из теологије на Папском универзитету Грегоријана у Риму.

Служио је у различитим апостолским областима. Између осталог, био је професор систематске теологије, ректор исусовачке схоластике и провинцијал Јапана. Десет година је живео на Филипинима, радећи као директор Пастирског института за источну Азију, а касније и председник Конференције провинција источне Азије и Океаније.

Преч.  Адолфо Николас је изабран за тридесетог генерала исусоваца на 35. генералној конгрегацији 19. јануара 2008. Осам година касније, 3. октобра 2016, понудио је оставку 36. генералној конгрегацији,  наводећи да му здравље више не дозвољава да врши мисију како би требао.

Извор: Vaticannews.va - Информативна агенција Свете столице (са енглеског Информативна служба СПЦ)