Упокојио се амерички проповедник Били Грејем

У свету познати амерички телевизијски проповедник Били Грејем упокојио се у Господу у 99. години живота у свом дому у Монтреалу, у савезној држави Северној Каролини. Били је био познат по безбројним кампањама евангелизације, телевизијским проповедима и такозваним покајним  крсташким ратовима. Услед свога изванредног говорништва добио је надимак „Митраљез Божји“.

Вилијам Френклин Грејем је рођен 7. новембра 1918. године и припадао је Баптистичкој Цркви, да би у свету постао познат после 1949. године. Сматра се да је један од најутицајних проповедника 20. века. Одржао је и организовао на хиљаде верских скупова по црквама и стадионима, и његове проповеди су слушане на радију и телевизији, па се неке емитују и у 21. веку. Жигосао је сегрегацију. Организовао је сваке године по шест телевизијских крсташких похода, почев од 1947. до свог пензионисања 2005. године. Водио је популарну верску радио емисију „Час одлуке“ од 1950-1954. године. Кад би се сабрали сви његови слушаоци, то би износило око 250 милиона, а потицали су из 185 земаља. Преко радија и телевизије, филма и вебкаста досезао је до стотине милиона верних.

Били Грејем је био духовни саветник америчких председника почев од Хари Трумана до Барака Обаме. Такође је био посебно близак Двајту Ајзенхауеру, Линдону Џонсону (који је био један од Грејемових најближих пријатеља) и Ричарду Никсону.

Извор: Катпрес (превод - Информативна служба СПЦ)