Упокојио се каноник Антон Ројц

У четвртак, 23. априла 2020. године, у Љубљани се упокојио почасни каноник љубљанског Каптола Антон Ројц.

Рођен је 10. јуна 1940. године у Радомљу, свештеничко посвећење је примио 29. јуна 1965. у Љубљани. Радио је у католичким парохијама: Љубљана - Косезе, Шкофја Лока, Љубљана - Св. Крст, Љубљана - Св. Тројица. Био је члан Словеначког екуменског савета цркава и Апостолске цркве св. Ћирила и Методија и судија Митрополитског црквеног суда у Љубљани.

Сахрана ће се обавити у суботу, 25. априла 2020. године у 10 сати на гробљу Радомље. Због тренутног ванредног стања сахрана ће бити у кругу породице.

„Господе, подари му вечни покој! И нека вечна светлост обасја њега! Нека почива у миру! Амин,“ стоји у обавештењу које је потписао љубљански надбискуп Станислав Зоре са сабраћом свештеницима.

Пречасни Антон је једно време провео као помоћник београдског надбискупа када је успоставио одличне односе са архијерејима и свештеницима, као и појединим верницима Српске Цркве. Особито је високо поштовао блаженопоч. патријарха Павла, код којег је повремено доводио словеначке римокатоличке свештенике на духовне разговоре и благослов.

Каноник Антон је присуствовао освећењу српске цркве усред Љубљане посвећене светима Ћирилу и Методију 23. октобар 2005. године, а 16. јуна 2005. године, а исте године је заједно с бившим београдским надбискупом Францом Перком присуствовао 60-годишњем парастосу (1945-2005) у Камнишкој Бистрици, стратишту убијених војника, подофицира и официра Краљевске војске, али и цивила који су се повлачили преко Словеније у Аустрију 1945. г. Парастос су служили митрополит црногорско-приморски Амфилохије и будимљанско-никшићки Јоаникије са свештенством Митропилије загребачко-љубљанске.

Треба споменити, између осталог, да је заједно са старешином београдске Саборне цркве протојерејем ставрофором Петром Лукићем, председником Првог београдског певачког друштва, уложио напоре да се организује турнеја овог хора по словеначким католичким и православним црквама.

Вечни покој искреном пријатељу Српске Цркве и народа!

протођакон Радомир Ракић