Упокојио се протојереј-ставрофор Драгољуб Павићевић

Угледни српски православни парох протојереј-ставрофор Драгољуб Павићевић упокојио се 7. октобра 2018. године у својој 72. години живота.

Протојереј Драгољуб Павићевић је започео своје богословско образовањеу београдској Богословији Светога Саве. После две године вратио се у Сједињене Државе и завршио основне студије на Ијона Колеџу у Њу Рочелу, Њујорк, а 1972. године дипломирао је на одсеку за историју и политичке науке. Дипломирао је 1975. године на Православној богословској академији Светог Владимира и стекао звање мастера у богословљу. Прва парохија оца Драгољуба, одн. Дениса како су га звали у САД, била је при цркви Светог Георгија у Шерервилу, Индијана, где је радио на подизању цркве и парохијског дома.

У својој другој парохији при Саборној цркви Светог Стефана у Алхамбри, Калифорнија, отац Денис је започео велику евхаристијску обнову, држећи верска предавања за одрасле у домовима парохијана. После пастирствовања у парохији при цркви Светог Стефана у Алхамбри, отац Денис је служио при Саборној цркви Васкрсења Христовогу Чикагу, где је установио школу с пуним радним временом - Академију Светог Саве. Отац Денис је у децембру 2012. године дошао у српску православну цркву Светог Николе, Илиној, где је 2007. услед дуготрајне болести раније отишао у пензију.

Одгајио је петоро деце, од којих је једна кћи умрла. Био је спортски ентузијаста који је тим парохије водио на кошаркашке и фудбалске утакмице Универзитета Нортвестерн. Проводио је време у проучавању српске средњовековне историје, америчког грађанског рата, а волео је да чита Његоша и Фолкнера. Отац Денис је служио сваке недеље на српском и енглеском језику.

Његов дугогодишњи пријатељ протојереј Томас Хопко (+2015) својевремено је лепо рекао о почившем проти Драгољубу: „За мене је отац Денис диван човек и свештеник који стварно зна шта жели у својој пастирској  служби. Он је непоколебив Христов слуга који се никада није плашио да ће се „упрљати“ свакодневним дужностима. Једном речју, он је смеран човек; човек без лукавства, човек који је одувек знао како се “обратити и постати као дете“ зарад Царства Божјег...“

Помен ће се одржати у петак, 12. октобра 2018. године, у 7 часова поподне у српској православној цркви Светог Николе у Брукфилду, Илиној. Божанска литургија (9 часова) и опело (око 10,30 часова) заказани су за суботу, 13. октобра 2018. године, у српској Саборној цркви Васкрсења Христовог у Чикагу, Илиној. Прота Дарагољуб биће сахрањен на гробљу при српском православном манастиру Светог Саве у Либертивилу. Вјечнаја памјат!