Упокојио се у Господу Митрополит либертивилско-чикашки Христофор

Чикаго, Илиној - У 19.45 по локалном времену, у среду, 18. августа 2010. годиине, уочи празника Преображења Господње, упокојио се у Господу Митрополит либертивилско-чикашки Христофор, у осамдесет другој години живота. Умољавамо свештенство да одслуже мали помен. Биографија и детаљи сахране:

- Понедељак, 23. август 2010. - Света Архијерејска Литургија у 10 часова у Саборној цркви Светог Васкрсења, 5701 N. Redwood Drive, Chicago, IL 60631. Опело у 19 часова у Саборној цркви Светог васкрсења, 5701 N. Redwood Drive, Chicago, IL 60631.
- Уторак, 24. август 2010. - Света Архијерејска заупокојена Литургија и помен у 9 часова у манастиру Светог Саве у Либертивилу, 32377 N. Milwaukee Ave., Libertyville, IL 60048, затим сахрана са јужне стране цркве. Подушје (даћа) ће бити уприличено у просторијама Саборног храма Светог Васкрсења на адреси 5701 N. Redwood Drive, Chicago, IL 60631.

Да Господ Блаженопочившег Митрополита Христофора упокоји у насељу живих у Царству Небеском, одакле су ишчезли и болест и туга и уздаси, где светлост лица Господа Бога непрестано светли и све осветљава.

Блаженопочивши Митрополит либертивилско-чикашки Христофор родио се у Галвестону, у Тексасу, као девето од дванаесторо деце у породици српских емиграната. На крштењу добија име Велимир. После завршене средње школе, завршио je Српску Православну Богословију Светог Саве у Либеритвилу, у Илиноису, САД. После венчања рукоположен је за ђакона, а затим и за свештеника. Наставио је школовање и дипломирао на одсецима философије и историје Универзитета у Питсбургу. Магистрирао је богословље у Грчкој Правословној Богословији Часног Крста у Бруклину, Масачусетс, САД. Завршио докторске студије на Богословској семинарији у Чикагу.

Отац Велимир је био парох у Пенсилванији и у Чикагу. у свом пастирском раду истицао се жељом да уведе двојезично богослужење и да се у оквиру његових парохија установи ваљан образовни програм. У исто време је био активан у одбрани јединства и канонског поретка у Цркви током периода раскола. Био је духовни отац, саветник, омладински радник, управник, наставник, и, изнад свега, свештенослужитељ у Светом Олтару. Постао је удовац 1970. године. Отац је четворо деце, и деда деветоро унука.

За епископа је изабран 1978. године на заседању Светог Архијерејског Сабора у Београду. Добивши монашко име Христофор, он је постао први епископ рођен у Америци који служи у Епархији своје Цркве на овом континенту. Као Епископ Источне Америке и Канаде, он је брзо развио програм црквеног образовања широм Епархије. Учествовао је у раду заједничке комисије Православних  и Римокатоличких епископа, као и у Православно-лутеранском дијалогу, а такође је представљао Српску Цркву и у Светском Савету Цркава. За Митрополита је изабран 1991. године. Уснуо је у Господу у освит великог Христовог празника - Преображења Господњег, 2010. године.