Упокојио се у Господу протојереј-ставрофор Александар Поповић

Протојереј-страврофор Александар Поповић, бивши референт и секретар Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, а потом први парох Саборне цркве у Београду, упокојио се у Господу на празник Сретења Господњег, 15. фебруара 2016. године.

Прота Саша, како смо га најчешће звали, рођен је 9. маја 1932. године у свештеничкој породици у Нишу. Призренску Богословију завршио је 1952. године и био је школски друг данашењег Патријарха српског, Његове Светости г. Иринеја. Православни богословски факултет завршиоје 1958. године у Београду.  Са благословом Епископа банатског Висариона рукоположен је 17. августа 1958. године за ђакона и постављен за катедралног ђакона при Саборном храму у Вршцу, а од 31. маја 1961. године био је чиновнички приправник Светог Архијерејског Синода, а потом и писар од 8. децембра 1972. до 31. маја 1980. године и ђакон при храму Светог Саве у Београду.

После теже саобраћајне несреће, из здравствених  разлога морао је да његов дотадашњи самопрегоран и педантан рад у канцеларији замени другом службом у Цркви, односно да се посвети пастирском раду, тако да је 1. јула 1980. године постављен за првог пароха при Саборној цркви у Београду, где је био све до пензионисања 10. јануара 1999. године. Био је веома омиљен међу својим парохијанима као добар проповедник и истински пастир и духовник.

Поред својих административних квалитета, прота Саша се одликовао и даром за црквено појање. Био је један од врло добрих познаваоца црквеног типика и појања, као и члан чувеног Хора београдских свештеника. За савестан и одговоран рад у нашој Светој Цркви, прота Саша је одликован овим звањима: од стране Патријарха српскког Германа чином протођакона и протојереја, од стране Митрополита загребачко-љубљанског Јована, у својству заменика оболелог патријарха Германа, правом  ношења напрсног крста 30. августа 1990. године. У свом животу био је веома скроман и повучен, а посебно после пензионисања 1999. године и након упокојења његове верне животне сапутнице, супруге Милице.

Заупокојена Литургија, опело и сахрана блаженоупокојеног проте Александра Саше Поповића биће обављена у четвртак,18. фебруара 2016. године, на Новом гробљу у Београду.