Уснио у Господу протојереј-ставрофор Данило Црногорац

Обавјештавамо сву своју духовну сабраћу, пријатеље, доброжељатеље и све оне који су познавали проту Данила Црногорца да је овај часни отац наше Цркве и врли посленик на њиви Господњој прешао у Царство Небеско.

Отац Данило је рођен 29. априла 1955. године у Фочи, од оца Вукадина и мајке Данице рођене Анђелић. Осмогодишњу школу је завршио у Фочи 1970. године, а потом Богословију Света Три Јерарха у манастиру Крка 1975. године. Ступио је брак 17. јула 1977. године са Драгицом рођеном Стикић из Рудог. Отац је двоје дјеце: Александра и Александре. Рукоположен је за ђакона 19. августа 1977. године у храму Светог Василија Великог у Коњицу, а у чин сештеника 28. августа исте године у храму Успења Пресвете Богородице у Чајничу од митрополита Владислава (Митровића). Постављен је за пароха у Новој Вароши, архијерејско намјесништво пријепољско-пљеваљско.

По својој молби 25. децембра 1980 премјештен на другу фочанску парохију. Одлуком Митрополита дабробосанског Николаја постављен је за 1. марта 1993. за вјероучитеља у осмогодишњим школама у Фочи. Дстојанаством протонамјесника одликован је 14. октобра 1994. године. Свети Архијерејски Синод га је 18. октобра 1996. године поставио за хонорарног наставника у Богословији Света Три Јерарха у Србињу. За протојереја је произведен 15. јуна 1997. године. На Духовној академији Светог Василија Острошког у Србињу дипломирао је 25. децембра 2000. године.

Свети Архијерејски Синод га је поставио на дужност в.д. ректора Богословије Светог Петра Митрополита Дабробосанског на којој је остао  до 15. октобра 2011. Митрополит Николај је оца Данила поставио на дужност архијерејског намјесника фочанког, на којој је остао до свога упокојења.

Упокој Господе душу унулог слуге Свог протојереја-ставрофора Данила Црногорца и учини му вјечни спомен !

Извор: Митрополија даборбосанска