Упокојио се у Господу протојереј-ставрофор Радован Чанчаревић

Са вером и надом у Вакрсење, Епархија шумадијска обавештава јавност да jе 3. марта 2018. године, нешто после 14 часова, у Господу уснуо некадашњи старешина Саборне цркве у Крагујевцу протојереј-ставрофор Радован Чанчаревић.

Прота Радован рођен је 6. маја 1943. године у селу Чибутковица, срез колубарски, округ ваљевски, од оца Животе и мајке Зорке, рођене Ђокић, као прво дете својих родитеља. Основну школу завршио је у Чибутковици 1958. године. Исте године благословом првог Епископа шумадијског Валеријана уписује петоразредну богословију Светих Кирила и Методија у Призрену, коју завршава 1963. године са одличним успехом. Владика Валеријан га 26. јула у Саборној цркви у Крагујевцу рукополаже у чин ђакона, а сутрадан 27. јула у чин свештеника, и поставља за пароха у селу Влашка код Младеновца. Исте године уписује се ванредно на Богословски факултет у Београду и завршава га 31. децембра 1973. године.

Наредне 1974. године, 21. фебруара, прота Радован на позив епископа Валеријана прелази на четврту крагујевачку парохију при Саборном храму, на место чувеног проте Грује Грујевића, где му је поверено место епархијског благајника. Доласком другог Епископа шумадијског Саве Вуковића наставља се напредовање у пастирској служби. На Божић 1978. године, епископ Сава одликује оца Радована правом ношења црвеног појаса, а такође на Божић 1986. године, чином протонамесника. У храму Светог великомученика Георгија на Опленцу 9. октобра 1994. године, на светој архијерејској Литургији, епископ Сава је за показани труд и ревност у пастирској служби, оца Радована одликовао чином протојереја. Након две године , отац Радован је постављен за старешину Саборног храма у Крагујевцу. Свети Архијерејски Синод усвојио је предлог епископа Саве Вуковића и на Велику Госпојину 2000. године оца Радована одликовао правом ношења напрсног крста. Крст му је лично уз пригодан поздрав предао епископ Сава. Наследник на трону Епископа шумадијских Његово Преосвештенство г. Јован, за исказану љубав према Цркви Христовој и верно служење током четрдесет година, 29. августа 2005. године, одликовао је проту Радована орденом Вожда Карађарђа.

Данас се протојереј-ставрофор Радован Чанчаревић преселио у рајско насеље, у недра Авраама, Исака и Јакова. Постао је становник Царства Христа Бога нашега коме је тако верно служио. Господ га је дочекао раширених руку јер је прота Радован испунио свештенички завет дат на светој тајни рукоположења. Опело новопрестављеном протојереју-ставрофору Радовану биће служено у понедељак, 5.марта 2018. године, у храму на Варошком гробљу у Крагујевцу са почетком у 13 часова.

   Вечан ти спомен, достојни блаженства оче Радоване!

Извор: Епархија шумадијска