Упокојио се у Господу Растко Барбић

У уторак, 3. јануара 2017. године преселио се у вјечност Растко Барбић, адвокат, дугогодишњи предсједник Црквене општине дубровачке. Растко је рођен у Дубровнику 7. јула 1932. годијне од оца Светозара и мајке Милке рођене Бердовић. Растков дјед прота Саво Барбић, био је дубровачки парох од 1898. до 1920. године, потом од 1920. до 1930. катихета. Светозар, Растков отац, судија и адвокат, био је правни савјетник и дугогодишњи предсједник Црквене општине дубровачке.

По мајчиној страни, Растков дјед, Јово Бердовић, један од најугледнијих дубровачких трговаца и велики добротвор Црквене општине дубровачке, а ујак Владимир Бердовић, композитор, познат и ван Дубровника. Године 1955. Растко је дипломирао на Правном факултету у Загребу, те је цијелу каријеру провео као самостални адвокат у Дубровнику.

Као дугогодишњи члан Црквеног одбора, и предсједник Црквене општине дубровачке, имао је велике заслуге у поврату имовине овој Црквеној општини, која је била национализована у вријеме СФР Југославије. У вријеме његове управе Црквеном општином извршена је темељна обнова цркве Светог Благовјештења, која је била оштећена ратом и зубом времена. Ратко је био дугогодишњи члан и правни савјетник Епархијског управног одбора Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Дана 5. јануара 2017. године у цркви Светог арханђела Михаила на гробљу Бониново опијело је служио епископ Григорије уз саслужење петорице свештеника и двојице ђакона. Бираним ријечима од покојника се опростио протојереј-ставрофор Горан Спаић.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка