Упокојио се у Господу професор др. Веселин Кесић

У уторак, 26. јуна 2012. године, упокојио се у Господу проф. др Веселин Кесић, професор емеритус Светог Писма Новог Завета на Академији Светог Владимира у Њујорку.

Заупокојна Литургија и опело биће служени у понедељак, 2. јула 2012. године, у 10:30 часова, у цркви Свете Тројице у Портланду.

Професор Кесић је био омиљен међу студентима, а посебно због традиционалног прослављана своје крсне славе у кругу своје породице (супруга Лидија се упокојила 2006. године), али и свих студената њујоршке Академије Светог Владимира.

Веселин Кесић је у току својих деведесет година живота био прави Христов угодник на уском путу ка Царству, о којем је толико писао и предавао. Рођен је у Босни 1921. године, завршио је бањалучку Гиманзију, а затим је уписао факултет у Београду. У току Другог светског рата боравио је кампу у Италији, где га је и задесио крај рата. Изабрао је да студира Теолошки факултет у Дорчестеру у Енглеској, а студирање богословских наука наставља 1949. године у Њујорку - Универзитету Колумбија, Академији Светог Валдимира и богословској семинарији Јунион. У САД стиже када и Свети Владика охридски и жички Николај, те му помаже у многим активностима. Докторирао је 1959. године на Колумбија универзитету.

Био је професор Новозаветне теологије и историје на Академији Светог Владимира у Њујорку у периоду од 1953. до 1991. године.

Док је у СФРЈ, односно у Србији, трајао комунистички режим, активно је ширио истине о Србима-мученицима у тзв. НДХ од 1941-1945. године, али је писао и о погромима Срба у Босни, на Косову и Метохији и осталим српским земљама. Поред историје Срба и Српске Православне Цркве, проф. Кесић је предавао и писао на теме из новозаветне и историје Ране Цркве, те је и добио ту част да напише први том Formation and Struggles: The Birth of the Church AD 33–200, у оквиру историјске серије Академије Светог Владимира The Church in History (SVS Press).

Вјечнаја памјат!!!

Извор: www.svots.edu