Urbi et Orbi: Апел за мир

„Моћ детета Исуса није моћ овога света која се темељи на сили и богатству, већ је то моћ љубави“, казао је у свом традиционалном обраћању граду и свету (лат. Urbi et Orbi) данас у подне, 25. дњцњмбра 2016, са балкона базилике Светог Петра у Риму папа Фрања. Папа је на почетку своје понтификалне омилије подсетио на речи пророка Исаије: „Јер нам се роди Дете, Син нам се даде, коме је власт на рамену, и име ће му бити: Дивни, Саветник, Бог силни, Отац вјечни, Кнез мирни”  (Ис. 9,6). Истакавши да Божја моћ није моћ овога света, већ моћ љубави, наставио је папа објашњавајући да је то моћ која је створила свет и све издржава у постојању: да је то моћ која обнавља живот, опрашта грехе, мири непријатеље, преображава зло у добро. То је моћ љубави довела Исуса Христа да свуче своју славу и постане човек; та љубав га је довела до тога да положи свој живот на крсту и васкрсне из мртвих. То је моћ служења, која успоставља у нашем свету Царство Божје, царство правде и мира.

Папа је пожелео мир свим људима из земаља погођеним немирима, сукобима  и другим недаћама. Мир људима у ратом погођеној Сирији, где је проливено превише крви. Поготово у граду Алепу који је последњих недеља проживео најстрашније сукобе. Папа је пожелео мир људима драге му Свете Земље и изразио наду да ће Израелци и Палестинци имати храбрости као и одлучности да напишу нову страницу историје у којој ће мржња и освета уступити место жељи да се  заједнички изграђује будућност међусобног разумевања и слоге. Папа је пожелео да Ирак, Либија и Јемен поново пронађу мир и слогу.

Међу људима у афричким регионима – наставио је папа – посебно у Нигерији, где фундаменталистички тероризам користи чак и децу да сеју страх и смрт. Мир у Јужном Судану и Демократској Републици Конго: нека се надиђу поделе, те сви људи добре воље крену путем развоја и рада, дајући предност култури дијалога пред логиком сукоба. Папа је споменуо и друге регионе света у којима доминирају политички и социјални конфликти.

Свој понтификални благослов Urbi et Orbi упутио је папа Фрања овим речима: „Вама, драга браћо и сестре, који сте на овај трг дошли са различитих страна света, као и вама који нас пратите преко радија, телевизије и других медија, упућујем своје срдачне честитке. Овог радосног дана сви смо позвани да се радујемо Детету Исусу, које враћа наду сваком човеку на лицу земље. Његовом милошћу својим гласовима и делима сведочимо солидарност и мир. Срећан Божић свима!”

протопрезвитер Зоран Андрић, Минхен