Уручене Светосавске награде у Источном Сарајеву

Уручене Светосавске награде у Источном Сарајеву
Уручене Светосавске награде у Источном Сарајеву
Уручене Светосавске награде у Источном Сарајеву
Уручене Светосавске награде у Источном Сарајеву

У недјељу, 8. фебруара, у храму Светог Василија Острошког у Добрињи, служена је Света литургија, на којој су ученицима основних школа у Источном Сарајеву уручене пригодне награде за најбоље ликовне и литерарне радове посвећене Светом Сави.

Црквена општина которачка је, у намјери да што више дјеце буде укључено у прославу Светог Саве, те да награди и промовише креативност, објавила конкурс за литерарне на тему „Порука Светог Саве дјеци у овом времену“ и ликовне радове са темом „Свети Сава и дјеца“.

Управе основних школа омогућиле су својим ученицима учешће у овом конкурсу и доставиле радове.

За најуспјешнији литерарни рад награду је освојила Сара Пурковић из основне школе „Јован Дучић“ у Касиндолу, другопласирана је била Марина Пржуљ из школе „П.П. Његош“ у Добрињи, док су трећу награду подијелили Синиша Попић из школе „Јован Дучић“ и Анастасија Челик из школе „Свети Сава“ у Лукавици.

Драгана Мијовић из школе „Свети Сава“ награђена је за најбољи ликовни рад, друга је била Олга Глигорић из школе „П.П. Његош“, а трећепласирани су били Душан Ристовић из школе „Алекса Шантић“ у Војковићима, Ана Палексић из школе „Свети Сава“ и Мануела Драговић из школе „П.П. Његош“.

Такође, по један ученик из свих основних школа награђен је титулом „Савино духовно чедо“, која свједочи о доброти, лијепом понашању, добром учењу и честитости награђеног ученика. Награђени су Срђан Лучић из школе „П.П. Његош“, Теодора Перић из школе „Свети Сава“, Сара Пурковић из школе „Јован Дучић“ и Данијела Ковач из школе „Алекса Шантић“.

У организацији Омладинског шаховског клуба „Мат“ из Источне Илиџе, у сали парохијског дома одржан је Светосавски шаховски турнир у ком су учествовале екипе из основних и средњих школа у Источном Сарајеву. Прво мјесто освојила је екипа Гимназије из Источне Илиџе, друго основна школа „Свети Сава“ из Лукавице, док је трећепласирана била екипа основне школе „П.П. Његош“ из Добриње.

Извор: Митрополија дабробосанска