Ускликнимо с љубављу: Нови албум ПД „Мокрањац“

Ускликнимо с љубављу: Нови албум ПД „Мокрањац“
Ускликнимо с љубављу: Нови албум ПД „Мокрањац“
Ускликнимо с љубављу: Нови албум ПД „Мокрањац“
Ускликнимо с љубављу: Нови албум ПД „Мокрањац“

Певачко друштво Мокрањац при храму Светог Саве, под управом диригента Милице Тишме, представило је 3. фебруара 2018. године у крипти Спомен-храма Светог Саве свој нови компакт диск „Ускликнимо с љубављу“.

У питању је четврто звучно издање у историји овог хора, а прво у виду самосталног тематског албума. Вече, испуњено песмама са новог звучног издања и прожето пригодним беседама које је произносио глумац Даниел Ковачевић, започело је Молитвом Господњом, у виду ауторске композиције Миодрага Говедарице. После тога, извођаче и бројну публику је, у име братства врачарске светиње, поздравио јереј Иван Штрбачки, посебно подсетивши присутне на значај заоставштине и дела оснивача и првог диригента хора Косте Манојловића, великог српског композитора и етномузиколога.

У наставку, Светосавски хор је извео тропар Богородице Дјево, ауторску композицију естонског композитора Арва Перта, као и кондак из Акатиста Пресветој Богородици - Возбраној Војеводје по српском напеву, у раскошној, величанственој хорској обради Стевана Мокрањца.

Уредник и дизајнер штампаног издања приређеног уз ЦД г. Урош Лалицки упознао је публику са концепцијом пратеће књижице и са њеним богатим текстуалним и графичким садржајем, посебно указавши на нарочито занимљиве и важне елементе: детаљне текстове и објашњења о свим нумерама, преводе свих нумера на савремени књижевни језик, текстове о хору, диригенту и храму Светог Саве (сви текстови у књижици штампани су упоредо на српском и енглеском језику), као и на репродукције орнамената са живописа српских монументалних средњевековних светиња, као основни вид графичке опреме овог издања.

Диригент хора гђа Милица Тишма публици је сажето, али надахнуто представила концепцију музичког садржаја издања и разлоге за избор сваке од нумера, посебно указавши на три главне теме - Светог Саву и Светог Симеона, Пресвету Богородицу и Васкрсење Христово - као основни оквир издања као целине.

Затим су изведени монументално Величаније Светом Сави, као хорска обрада традиционалног српског црквеног напева из пера Стевана Мокрањца, као и пасхални свјетилен Плотију уснув у хорској обради Тамаре Адамов Петијевић и тропар Христос воскресе у најпознатијој и међу српским хоровима најомиљенијој хармонизацији Корнелија Станковића.

Овај празник црквене музике је, у музичком смислу, закључен свечаним и дирљивим извођењем Светосавске химне коју је, заједно са хором, певала и присутна публика. На концу, учеснике програма и публику је кратком беседом поздравио и архимандрит Стефан (Шарић), настојатељ Спомен-храма Светог Саве.

Урош Лалицки