Ускоро премијера филма о Светом Луки Архиепископу кримском

Филм „Страх који лечи“ појавиће се 30. априла 2015. године, а заснован је на животу истакнутог хирурга, научника и Светог архијереја Луке, Архиепископа симферопољског и кримског, извештава руски лист Росискаја Газета.

Он је рођен као Валентин Феликсович Војно-Јасенецки (1877-1961, дан његовог светковања је 11. јун). Био је брилијантан хирург и научник, и његово значајни штампани рад „Описи гнојне хирургије“ био је приручник и стручна књига за неколико генерација лекара. Дубоко религиозна особа током читавог свог живота, будући светитељ обудовио је 1919. године, а замонашен је 1923. године када је антирелигиозна и антицрквена кампања у Русији била све интензивнија. На монашењу је добио име Лука у част Светог Апостола и Јеванђелиста Луке. Исте године тајно је хиротонисан за епископа.

Касније је прошао кроз многа хапшења, затворе и протеривања... Он је вршио хируршке интервенције и током свог егзила у Јенисејску, и примао је пацијенте у Архангелску. Наставио је да истражује нове методе и медицинска лечења и да сакупља материјал за њихову подршку. Било где да се нашао, остао је прави доктор, монах и свештеник.

Према сајту Pravmir.ru, премијера и дискусија о овом филму, „Страх који лечи“ одржаће се у биоскопу Октјабр. Главни продуцент филма Олег Ситник, глумица Јекатерина Гусева (главна женска улога), глумац Виталиј Безруков (који је играо улогу Архиепископа Луке у његовим позним годинама), као и архимандрит Тихон (Шевкунов), игуман московског Сретењског манастира, учествују у разговору.

Патријарх московски и све Русије г. Кирил послао је поруку с поздравима ауторима овог филма.

Филм је сниман пет година у Русији, Белорусији и у Украјини.

Извор: Pravoslavie.ru