Ускоро решења о реституцији црквене имовине

Епархији рашко-призренској Српске православне цркве ускоро ће бити уручено решење за повраћај 5.300 хектара земљишта одузетог аграрном реформом и национализацијом 1945. године, изјавио је Танјугу директор Дирекције за реституцију имовине Владе Србије Владимир Тодоровић. Захтеве за спровођење правоснажних и извршних решења, објаснио је он, треба да поднесе Епархија рашко-призренска СПЦ надлежним локалним органима, катастрима за непокретности који се налазе у свим општинама Косова и Метохије како би се извршио упис власништва.

Нагласивши да је рок за подношење захтева за повраћај одузете имовине 30. септембар 2008. године, Тодоровић је рекао да су до сада захтеве поднели 12 цркава и манастира са Косова и Метохије и да највећу површину од око 3.000 хектара потражује манастир Девич.

За њим следе, како је навео, Пећка патријаршија која тражи повраћај 846 хектара, Високи Дечани 728 хектара, Драганац 207 хектара, Грачаница 100 хектара, Света Тројица код Мушутишта осам хектара, Свети Врачи код Зочишта пет хектара, као и црквена општина Призрен којој је одузето 300 хектара земље.

Према речима Тодоровића, Дирекција за реституцију је на састанку 14. фебрура констатовала да је приведен крају велики део овог сложеног поступка и да ће решења која буду донета постати правноснажна и извршна уколико против њих не буде поднета тужба у управном спору.

Он је закључио да се доношењем решења завршава посао Дирекције за реституцију и да ће она бити донета на основу Закона о враћању (реституцији) имовине црквама и верским заједницама који је на снази од јуна 2006. године а односи се на целу територију Србије па и на Косово и Метохију које је део уставног и правног поретка Републике Србије.

Овим Законом створена је правна основа за враћање имовине црквама и верским заједницама чија је одузета имовина била четврта по величини код формирања земљишног аграрног фонда Југославије из кога је, од послератне 1945. године земља додељивана државним предузећима, пољопривредним задругама и сељацима.

У циљу спровођења тог Закона о враћању имовине црквама и верским заједницама држава је 2007. године основала Дирекцију за реституцију са стручним тимом који се већ више од две деценије бави проблемом повраћаја имовине одузете по основи подржављења приватног власништва.

Тодоровић, који је као адвокат на челу тог тима, прецизирао је да ће решења о повраћају бити донета у случајевима где је ситуација чиста, као што је случај са Епархијом СПЦ на Косову и Метохији, и подсетио да је крајем децембра прошле године 930 хектара земље враћено манастиру Ковиљ у Војводини и 4.000 хектара Браничевској епархији СПЦ.

Извор: Танјуг