Уснуо у Господу прота Раде Зеленовић

Уснуо је у Васкрслом Господу благовесник Истине Божје и вишедеценијски пастир страдалог народа Божјег протојереј-Ставрофор Раде (Илија) Зеленовић. Обавештавамо сву своју духовну сабраћу, пријатеље, доброжелитеље и све оне који су познавали оца Рада Зеленовића, да је овај часни отац наше Цркве и врли посленик на њиви Господњој, након краће болести прешао у Царство Небеско. Саучешће се прима у суботу 17. марта 2018. године у манастиру Светог Петра Зимоњића у Данићима од 19 часова и у недељу 18. марта од 10 часова. Заупокојена Литургија биће служена у манастиру у недељу од 9 часова, а сахрана почившег проте Рада ће се обавити после Литургије, у склопу порте манастира са почетком у 13 часова, обавестила је породица.

Протојереј-Ставрофор Раде Зеленовић (1935-2018) био је парох у Билећи, где је заједно са верним народом подигао цркву-капелу Светог Георгија у градском гробљу од 1971. до 1973. године. Прота је након тога годинама вредно службовао у свештеничкој задрузи. По пензионисању је био причислен у храму Светог апостола Луке у Крњачи, а потом и у храму Светог апостола Петра и Павла у Котежу. Прота Раде је у селу Данићи, неколико километара од Гацка, 2000. године подигао манастир у знак сећања на погинуле у ратовима 1941-1945. и 1991-1995. године. Манастир је подигао као спомен ујчевини Бољановићима, баченима у јаму у Другом светском рату. Манастир носи име свештеномученика Петра Зимоњића, јединог православног светитеља са простора Гацка који је своје детињство и провео овде, пише портал hercegovina.promo. 

У наставку преносимо линк ка интернет-страници Билеће, на коме можете прочитати текст о књизи „Дом небоземни“, у издању Завичајног клуба Билећана, чији је аутор протојереј-ставрофор Раде Зеленовић: http://www.bileca.rs/kandila-ljudskih-srca-bileckih-parohijana/. Вјечнаја памјат!

Извор: Радио Слово љубве