Успех ученика Академије Светог Саве из Чикага

Успех ученика Академије Светог Саве из Чикага
Успех ученика Академије Светог Саве из Чикага
Успех ученика Академије Светог Саве из Чикага
Успех ученика Академије Светог Саве из Чикага

У четвртак, 1. јуна 2017. године, на Лејк Каунти Колеџу (Lake County College) северно од Чикага, одржано је престижно We the People (Ми, народ - уводне речи америчког Устава) такмичење ученика основних школа из Државе Илиној у организацији Грађанске фондације и Фондације Џејмз Мекормак (James McCormack).

Формат такмичења предвиђа извођење симулираног саслушања Конгреса САД, а ученици-такмичари се бодују на основу примене знања америчког Устава, парламентарне процедуре и валидност аргументације у својим излагањима. Међу 200 такмичара из двадесетак елитних школа, учествовали су и ученици од 5. до 8. разреда Академије Свети Сава - српске основне школе при Саборном храму Васкрсења Христовог у Чикагу.

Историјски резултат је постигнут када су две екипе по први пут освојиле једнак број бодова да заједно освоје прво место - и то обе екипе ученика из Светосавске академије! -Као наставница и Српкиња била сам одушевљена признањима и дивљењем стручног жирија знањем, спремношћу, држањем и артикулацијом најфиније групе ученика којy су до сада испитивали, рекла је Мирјана Павићевић, наставница 4-8. разреда која је предводила припреме ученика за ово значајно такмичење.

-Задовољна сам што су наши ученици показали да одлично познају амерички Устав и права која имају као амерички држављани, додала је она, -јер је од виталног значаја да ова деца разумеју, у светлу актуелних дешавања, да припадају овом друштву и имају моћ да утичу на своју владу.

Првопласирани ученици Академије Свети Сава на овом такмичењу су: Стефан Чичић, Ариадна Гил, Зора Гољић, Мила Живковић Џонсон, Руслана Оржинска, Александра Станојевић и Влад Волчков. Обзиром да се Лејк Каунти Колеџ налази у близини манастира Нове Грачанице, ученици Академије Свети Сава заједно са наставницима и директором су пре победничког такмичења посетили овај српски манастир и поклонили се светињама.

Извор: Епархија источноамеричка