Успеније Пресвете Богородице у Далмацији

Успеније Пресвете Богородице у Далмацији
Успеније Пресвете Богородице у Далмацији
Успеније Пресвете Богородице у Далмацији
Успеније Пресвете Богородице у Далмацији

Орден Светог Саве додељен г. Миљенку Домијану, великом добротовру манастира Крупе и Крке

Широм Епархије далматинске свечано је прослављен празник Успења Пресвете Богородице. Његово Преосвештенство Епископ далматиснки г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Крупи. Храмовна слава овог манастира окупила је многе вернике који су се сабрали на овом светом месту да би одали почаст подвигу Богомајке, која је духовна мајка свих нас. -Данас у манастиру Крупи ми прослављамо овај величанствени празник и на тај начин смо се и ми прикључили литији која је ишла Јерусалимом на дан упокојења Богородице. Благодат Духа Светога нас је сабрала у ову светињу да Богу принесемо молитву, покајање и своју веру, рекао је епископ Фотије и додао:

-На данашњој Литургији могли смо чути из светог Јеванђеља шта је суштина наше вере и циљ нашега постојања, а то је труд да обожимо своју природу. Бити успешан човек у земаљском животу је добро, али не и довољно, јер је Господ створио човека за више, да  Његовом благодашћу и сам постане Бог. То је једино могуће ако живимо по законима Христовим и подвигом, молитвом и покајањем достижемо светлост. Земаљска реалност наводи нас да себи постављамо ниже циљеве и задовољавамо се ситним успесима, а заиста треба да тежимо примеру Пресвете Богородице која је цео свој живот живела служећи Господу и данас непрекидно бдије над нама и моли се за све људе, а посебно за благочестиве мајке које своју децу одгајају у хришћанским породицама учећи их основама наше вере.

Овом приликом Владика је захвалио свима који помажу обнову манстира Крупе, а посебно г. Миљенку Домијану који је учинио много за ову свету обитељ. На предлог игумана манастира Крупе и Крке и Епископа далматинског Фотија, а са благослову Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, господин Домијан је, због својих изузетних заслуга, одликован орденом Светог Саве другог степена.

Након свете Литургије за све присутне приређена је трпеза љубави. Том приликом епископ Фотије поздравио је све госте међу којима су били и амбасадорка Србије у Хрватској гђа Мира Николић, градоначелник Обровца г. Анте Жупан, представници локалних општинских власти и многи други. Овом приликом, Епископ је поручио: -Заједничка мисија свих нас, без обзира којој вери припадамо, јесте суживот у братској љубави. Позивам све људе добре воље да се следеће године поново окупимо у манастиру Крупи и заједно прославимо 700 година постојања ове светиње.

ПРЕНОСИМО Слободнa Далмацијa: Миљенко Домијан је први Хрват који је добио Орден светог Саве

Десет дана прије него што је предсједница Републике Хрватске Колинда Грабар-Китаровић одликовала конзерватора Миљенка Домијана Редом кнеза Бранимира с огрлицом због великих заслуга у подручју очувања и заштите хрватске културне баштине, Свети Аархијерејски Ссинод Српске Православне Ццркве у Београду Домијану је додијелио орден Светог Саве другог стеоена "за свесрдно указивање помоћи у очивању древног верског и културног насљеђа Српске Православне Цркве у Далмацији".

Највеће признање Српске Православне Цркве особно је потписао српски патријарх Иринеј, а бившем главном државном конзерватору и данашњем савјетнику у Министарству културе уручен је у недјељу на благдан Велике Госпојине у манастиру Успења Богородице у Крупи недалеко од Обровца. Миљенко Домијан тиме је постао први Хрват који је примио највише одликовање СПЦ-а, Орден светог Саве другог ступња.

Ореден светог Саве првог ступња добивају само државници попут руског предсједника Путина. Три године прије Домијана патријарх Иринеј одликовао је високим призањем још једног Хрвата, бившега вараждинског професора Ивана Хитије, који је у Домовинском рату сачувао од уништења писано благо Српске Православне Цркве у Пакрацу. Али њему је уручен орден Светог цара Константина.

-Данас имам посебну част да истакнемо једнога човјека који је веома заслужан за обнову манастира у Крупи, господина Миљенка Домијана, који је као главни конзерватор Републике Хрватске помагао обнову ове светиње, и након Другог свјетског рата и након посљедњег рата. Зато смо одлучили, на приједлог игумана манастира Крупе и Крке, да га одликујемо орденом Светог Саве другог степена. Ја му са своје стране захваљујем и свима вама који сте учествовали у обнови ове светиње, гдје ћемо, ако Бог да, идуће године прославити велики јубилеј, 700 година манастира у Крупи, казао је Епископ далматински Фотије стављајући Домијану око врата велики орден на црвеној свиленој врпци, док су монаси у цркви заједно с народом гласно пјевали: "Достојан, достојан...".

Образложење за додјелу високог одликовања прочитао је игуман манастира Крупа Гаврило Стевановић, који је заједно с игуманом манастира Крупа, Никодимом, иначе рођеним Задранином, предложио Домијана за високо одликовање. -На приједлог Епископа далматинског Фотија, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве додјељује господину Миљенку Домијану, главном конзерватору у мировини за културну баштину Републике Хрватске, високо одликовање Српске Православне Цркве, орден Светог Саве другог степена, за свесрдно указивање помоћи у очивању древног верског и културног насљеђа Српске Православне Цркве у Далмацији, 8. августа 2016. године. Божјом милошћу Патријарх српски г. Иринеј."

Обнављао цркву коју су запалили усташе

- еститам, ово је доказ да заиста постоје људи који надилазе земаљске оквире. Многи људи у књижевности и умјетности надилазе земаљско, поготово ако је негативно. Такве људе треба истицати, без обзира које су вјере. Они су наши пријатељи, они су наша браћа, свуда гдје дођу, казао је владика Фотије.

Миљенко Домијан кратко је захвалио на указаној части. -Прије свега бих рекао да смо исте вјере, истога Бога хвалимо, кршћани смо и једни и други. Према томе и ове древне фреске овдје изнад мене и оне нове на улазу у цркву које славе узнесење Блажене Дјевице, све нас уједињује. То што смо ми славили Велику Госпу прије 15 дана мање је релевантно. Срдачно свима захваљујем, казао је Домијан, подсјетивши присутне да је све започело 1969. године када су задарски конзерватори у цркви манастира открили фреске из 1602. године. Црква је прије тога стајала необновљена, у Другом свјетском рату запалили су је Павелићеви усташе, а када је кренула обнова, испод креча су се почеле приказивати изузетно вриједне слике великог живописца Митрофановића.

Домијан је заједно са својом менторицом Ксенијом Радулић и београдском колегицом Аником Сковран почео радити на обнови фресака, да би 1980. са супругом Лукрецијом, такођер конзерваторицом, поставио манастирски музеј с изузетно вриједним иконама и црквеним прибором. Исти музеј обновио је и три године након Олује. Домијан је у међувремену судјеловао у очувању, заштити и обнови културног блага Српске Православне Цркве  у Далмацији. Тако је у цркви Светог Илије у Задру концем 80-их отворио Музеј Српске Православне Цркве.

Ризница је у Домовинском рату тешко страдала због нестручне евакуације па су бројне иконе и друге умјетнине након десетогодишње рестаурације поновно угледале свјетло прије три године, опет заслугом Домијана, којег од миља у српској заједници зову Миленко...

Епископ далматински Фотије: Пуно је великих ствари за нас направио

-Господин Домијан је конзерватор који је највише професионално помагао Православној Цркви у Крупи и Крки, али и широм Далмације. То је наставио радити и након рата 1995. Био је јако добар пријатељ с покојним архимандритом у Крупи Павлом Козлицом, а сада је с игуманом Гаврилом. Његовом заслугом у великој мјери покренут је наш задарски музеј у цркви Светог Илије. Пуно великих ствари је за нас направио. Зато смо препознали да таквог човјека треба истакнути одликовањем и то смо данас учинили. Овај данашњи примјер, да смо одликовали господина Домијана који је по вјери католик, а националности Хрват, значи пуно. За нас то значи да се ми као Црква требамо успињати изнад земаљских ствари. Да идемо ка ономе што је небеско, узвишеније, трансцендентно. Има људи који нису у том "брлогу свакодневице", него иду ка нечему узвишенијем, духовном, али у својој области. У области умјетности, конзервације, који се баве заштитом светиња као Миљенко Домијан. То је велика ствар. И ми као Црква смо на то посебно позвани, а не да све ствари спуштамо у приземље и да се бавимо нижим стварима. Није улога Цркве да буде узрок подјела и сукоба. Улога Цркве је да указује на оно што је најузвишеније, а то многи људи не могу пратити и кажу да је то за њих апстрактно. Али ми морамо на то указивати, а овај данашњи догађај иде у том правцу. Ми као црква требамо се молити Богу и да Хрватску и Србију и све државе у сусједству воде људи кршћани, морално, с високом кршћанском етиком. Ако они имају своју јако вјеру, онда ће они тако и радити. Ако немају та начела, него нека нижа, приземнија, онда ће тако и поступати.

Извор: Епархија далматинска