Успење Пресвете Богородице - Слава града Панчева

Успење Пресвете Богородице - Слава града Панчева
Успење Пресвете Богородице - Слава града Панчева
Успење Пресвете Богородице - Слава града Панчева
Успење Пресвете Богородице - Слава града Панчева

Ове године житељи Панчева су торжествено прославили славу храма Успења Пресвете Богородице светом Литургијом, литијом кроз град и, по први пут, ломљењем славског колача у Градској кући.

Наиме, залагањем свештенства Светоуспенског храма градска власт је прихватила да од ове године прославља Успење Пресвете Богородице као своју градску славу.

Успенски храм је подигнут почетком 19. века и од изузетног културног и историјског значаја је за град Панчево и шире. Његови темељи су постављени 1807. године. Градња храма се доводи у везу са Првим српским устанком када је национална свест Срба тежила ка уједињењу народа који је живео у две царевине – Аустроугарској и Турској. Два торња једног храма одсликавају српски народ у две царевине и њихову тежњу ка уједињењу. Један од приложника је и сам вожд Карађорђе који је дао грађу за храм (650 хвати дрва). Храм је завршен 1811. године.

На велики празника, светом Литургијом у Успенском храму начелствовао је старешина храма протојереј–ставрофор Радослав Милановић. Саслуживали су протојереј-таврофор Радослав Радмановић, архијерејски намесник панчевачки; протонамесници Никола Пекић, старешина Вазнесењског храма у Борчи; и Слађан Тубић; јереји Ђорђе Стојисављевић, војни свештеник Kоманде Ппрве бригаде Копнене војске из Новог Сада; Душан Грујић, парохијски свештеник Успенског храма; Срђан Шарић, парох омољички; Милош Пешић, парохијски свештеник; Мирко Петровић, парох при Светосавском храму у Панчеву; и Рајко Вулин, парохијски свештеник; као и ђакони Радан Шарић и Милош Мизић.

На Литургији је певао хор Панчевачког српског црквеног певачког друштва, који као најстарији хор на овим просторима континуирано поје сваке недеље у Успенском храму од свог оснивања 1838. године. Хором је дириговала мр Вера Царина.

На крају службе литији су се придружили свештеници Преображенског храма у Панчеву: протојереј Стојче Цветковић, старешина, и јереј Велимир Бирманац, и протонамесник Милун Павловић, парох у панчевачком насељу Стрелиште.

Старешина храма протојереј-ставрофор Радослав Милановић у пригодној беседи је истакао значај празника и Пресвете Богородице у домосторју људског спасења: -Пресвета Дјева нас поучава како треба да служимо Богу и да се Њему молимо и да на Њега једино полажемо веру и наду, јер је Она из превелике смирености у време свога преласка из овог света сву наду положила на Бога и Сина Свог, без обзира на част и славу коју је имала као Богородица.

Честитајући славу верницима старешина је и изразио радост што од ове године и Градска управа слави Успење Пресвете Богородице као своју славу. Светој Литургији су присуствовали градоначелник г. Саша Павлов са члановима Градске управе.

После Литургије и крсног опхода око храма свештенство, представници Градске управе, Војске и Полиције, чланови КУД Станко Пауновић, чланови хора Панчевачког српског црквеног певачког друштва и верни народ упутили су се литијски градским улицама до Општинске управе где су преломили славски колач. Свештенство је том приликом поклонило Градској управи икону Успења Пресвете Богородице како би запослени у Општини могли у молитвеном духу са благословом радити и доприносити општем добру свих грађана Панчева.

После свечаног славског чина градоначелник г. Саша Павлов је, као домаћин, поздравио све присутне и изразио радост што ће се прослављањем крсне славе у Градској управи започети традиција новог окупљања у славу Пресвете Богородице. Кумство идуће крсне славе Градске управе преузео је г. Предраг Живковић.

Извор: Епархија банатска