Успењe Пресвете Богородице у манастиру Дуга

Успењe Пресвете Богородице у манастиру Дуга
Успењe Пресвете Богородице у манастиру Дуга
Успењe Пресвете Богородице у манастиру Дуга
Успењe Пресвете Богородице у манастиру Дуга

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је јуче, на празник Успења Пресвете Богородице, са свештенством Свету службу Божију у манастиру Дуга Морачка, поводом храмовске славе ове светиње.

Пред почетак Литургије Владика је освештао фреске у манастирском храму и у првине ангелског образа обукаo пет искушеница ове манастирске обитељи: Милку Кривокапић, Ранку Радовић, Сању Маџгаљ, Марију Бошковић и Параскеву Кривокапић.

У току Литургије миропомазао је новокрштене слуге Божје Марију Ивановић, Милана Маџгаља и Вељка Бубању, а у Свету тајну брака увео је младенце Александра Радуновића и Мирјану Пејовић

У литургијској проповиједи након читања Светог Јеванђеља рекао je да сви празници посвећени Пресветој Дјеви врхуне у данашњем празнику.

„Света Дјева је по предању благословила и Свету гору атонску. Зато је она и до данас остала као настојатељица и игуманија свих светогорских манастира, а посебно наше царске лавре манастира Хиландара у којој се чува она чудесна икона Богородице Тројеручице коју је донио Свети Сава из лавре Светога Саве Освећенога“, рекао је Владика.

Он је рекао да се Пресвета Дјева, по предању, око шездесете године свога земнога живота молила Сину своме Јединородноме да је прими у вјечно и непролазно царство Своје.

„И Господ је услишио. Али, она је пожељела, прије него се упокоји, да види све ученике Христове, и удостојена је била. Они су се сабрали из разних крајева земље око ње, примили њен благослов. Последњи је био апостол Тома, као што је то био случај и приликом Христовог Васкрсења. И тако је Света Дјева на овај свети дан уснула. И када је апостол Тома дошао, закаснивши, и кад су они открили њен гроб, који је био и гроб Јоакима и Ане, само су нашли њене покрове“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Након причешћа вјерних, манастирски храм је опходила празнична Литија, а онда је благосиљан славски колач.

Митрополит Амфилохије је рекао да је прије само двадесет година ова светиња изгледала тужно и кукавно.

„И чинило се да никад више неће пропојати и неће васкрснути. А ево данас, имамо и нове младенце, имамо и нове хришћане, имамо и нове невјесте Христове, и фреске обновељене, и виноград обновљен, и нова манастиорска трпезарија. Све је свето и честито, све се обнавља и све васкрсава“, рекао је Митрополит Амфилохије призивајући Божји благослов на све сабране на Светој служби Божјој.

Најзаслужнијима за обнову манастира подијељене су архијерејске похвалнице.

Затим је освештана нова манастирска трпезарија у којој је приређена славска трпеза хришћанске љубави са пригодним празничним програмом у којем су учествовали пјесници и гуслари, чланови Удружења „Горска вила“.

На крају боравка у манастиру Дуга Митрополит Амфилохије је разговарао са новинарима из четрнаест водећих аустријских електронских и писаних медија.

Тема разговора су биле црквене, међувјерске и опште друштвене прилике у државама насталим распадом бивше Југославије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска