Успешно окончан рад међународног научног скупа Ниш и Византија XIV

Успешно окончан рад међународног научног скупа Ниш и Византија XIV
Успешно окончан рад међународног научног скупа Ниш и Византија XIV
Успешно окончан рад међународног научног скупа Ниш и Византија XIV
Успешно окончан рад међународног научног скупа Ниш и Византија XIV

Са благословом Епископа нишког Г. Јована, од 3. до 5. јуна 2015. године у склопу Дана Светих цара Константина и царице Јелене, одржан је, у великој сали Унивезитета у Нишу, четрнаести по реду међународни научни скуп Ниш и Византија XIV. Ове године тема конференције била је Градови и грађани византијског света.

Као и прошле године, организатори скупа били су град Ниш, Епархија нишка и Универзитет у Нишу, што показује добру сарадњу између Цркве и локалне самоуправе. Веома стручан организациони одбор, на челу са Патријархом српским Г. Иринејем, Епископ нишким Г. др Јованом, градоначелником проф. др Зораном Перишићем, ректором др Драганом Антићем, и ове године се потрудио да на научни скуп буду позвани најеминентнији стручњаци из области уметности, археологије, историје и теологије, из целог света. Најзаслужнији за успешну организацију и још бољу реализацију конференције, која је четврта по реду византолошких симпосиона на харвардској листи, био је као и сваке године др Миша Ракоција, оснивач ове манифестације. Више о симпосијуму Ниш и Византија на сајту: http://www.nisandbyzantium.org.rs/.

Научни скуп је почео у среду, 3. јуна, на дан када Црква прославља Свете Константина и Јелену, у свечаној сали Универзитета у Нишу, уводном беседом др Мише Ракоције, затим је прочитано писмо учесницима конференције Патријарха српског Г. Иринеја, а затим су проректор Проф. др Весна Лопичић и градоначелник др Зоран Перишић произнели поздравне беседе. Ове године је проф. др Миодраг Марковић, са Филозофског факултета у Београду, свечано отворио овај међународни научни скуп. На крају свечаног дела, Милош Живковић је представио зборник радова са конференције одржане претходне године. Радни део отворио је Владика нишки др Јован предавањем на тему Небо – земно грађанство града Божијег; да би се надовезивали научни радници и професори из Србије, Грчке, Бугарске, Турске, Хрватске и Италије. Другог дана у раду конференције је учествовао 41 учесник и из – осим поменутих држава – Црне Горе, Енглеске, Мађарске, Русије, Румуније, Аустралије, Шведске и БЈР Македоније. Многа нова научна истраживања из области византологије, са различитих аспеката, отворила су нова питања и дала нове одговоре, што је битан научни допринос ове конференције – сада већ – познате широм света. Последњег дана – 5. јуна – све учеснике научног скупа у Председништву града примио је градоначелник са сарадницима, а затим су сви посетили византијски град Комплос или српски Копријан и цркву Светог Јована.

Као и сваке године, велики број научних радника са свих светских меридијана показатељ је опште прихваћености овог скупа и признања научности и мултидисциплинарности, које – од самог почетка – карактеришу ову конференцију. Уједно, треба истаћи да је овај симпосион важан и за град Ниш и за целу југо-источну Србију, јер се само – на овакав начин – промовише култура и историја ове регије. Веза између Цркве, односно Епархије нишке, и научних установа града Ниша показатељ је да Црква и држава могу заједничким трудом да допринесу на побољшању услова за развој науке и културе.

ђакон Ивица Чаировић