Успјешан наступ црквеног хора из Никшића

Успјешан наступ црквеног хора из Никшића
Успјешан наступ црквеног хора из Никшића
Успјешан наступ црквеног хора из Никшића
Успјешан наступ црквеног хора из Никшића

Хор Светог новомученика Станка из Никшића учествовао је на Међународном фестивалу црквене музике који се у пољском граду Хајновки, на граници са Бјелорусијом, одржавао од 6. до 12. маја 2012. године.

Ова манифестација организује се већ 31 годину и сматра се највећим фестивалом те врсте у свијету. У овогодишњој смотри црквеног појања учествовао је 21 хор из Пољске, Бјерусије, Украјине, Грузије, Бугарске, Грчке, Србије и других земаља. Хор Светог Новомученика Станка из Никшића у Хајновки је боравио на позив Организационог одбора овог Међународног фестивала, који се одржава са благословом и под патронатом Његовог Блаженства Митрополита варшавског и све Пољске Г. Саве.

Осим веома успјешних концертних наступа хор из Никшића, којим руководи проф. Ленка Дурутовић, имао је прилику да својим појањем прати и једно празнично богослужење. Наиме, 6. маја, на празник Светог великомученика Георгија, пјевали су на Литургији, коју су, у цркви Светог апостола Јована Богослова у Бјалистоку, на црквено-словенском и српском језику служили пољски свештеници протојереј Марек Ваврењук и јереј Михаил Чиквин. Чланове нашег хора нарочито је емотивно дотакла икона Светог Цара Лазара Косовског и честица његових чесних моштију који се, уз мошти Светих врача Козме и Дамјана, овдје пристиглих, такође, са српског Косова, налазе на почасном мјесту.

Одржали су, затим, концерт у граду Грудеку у цркви Рођења Пресвете Богородице, гдје је публику са дјеловањем хора упознао отац Михаило Чиквин, њихов домаћин током боравка у Пољској. Овај свештеник, је од 2001. до 2004. године, са благословом Блаженопочившег Патријарха српског Г. Павла студирао на Православном богословском факултету у Београду, и он гаји велику љубав према нашем народу и нашој Цркви. Оно што плијени код овог младог свештенослужитеља, уз широко образовање, је познавање прошлости и традиције српског народа. Присуство оца Михаила, према ријечима хоровође Ленке Дурутовић, у многоме им је олакшало контакт са публиком, која је, са великом пажњом и емоцијама, доживљавала сваку његову ријеч.

Успјешан наступ хор Светог новомученика Станка имао је и у манастиру Пресвете Дјеве Богородице у Супрасљу, одржавши гала-концерт духовне музике. Посебан доживљај за све њих било је, како истичу, појање у овој древној православној светињи, која датира од прије петстотина година, а у којој је неки Србин оставио свој неизбрисив траг фрескопишући је. Концерту је присуствовао и игуман Манастира, отац Андреј са бројним монаштвом и велики број грађана. Након завршених обавезних композиција хор се, на инсистирање публике, вратио на „сцену“ и том приликом отпјевао неколико пјесама са Косова и Метохије, што је иницирало игумана Андреја да, на врло емотиван начин, прича о ситуацији у којој се налази српски народ на Косову и Метохији.

Захваљујући љубазности домаћина чланови хора су, на празник Светог апостола и јеванђелисте Марка, имали прилику да обиђу велику православну светињу - манастир Света Гора Грабарка, гдје их је сестринство ове монашке заједнице дочекало са великом љубављу и гостопримством. На задовољство присутних хор је отпјевао неколико духовних композиција, а истог дана одржали су концерт у цркви Светог Антонија Печерског у граду Нареву.

У Хајновци, једном од највећих православних центара Пољске, наш хор је 9. маја наступио у такмичарском дијелу програма, који се одвијао у Саборној цркви Свете Тројице.
“Кроз избор пјесама које смо извели овом приликом, исказали смо особеност наше духовне музике, што је и био услов за учешће на овом реномираном међународном фестивалу. Отпјевали смо десет композиција наших најпознатијих аутора: Стевана Мокрањца, Исидора Бајића, Корнелија Станковића, Јосифа Маринковића и других. Фестивал смо напустили два дана раније да бисмо прославили празник Светог Василија Острошког, под чијом заштитом и окриљем појемо у славу Божију“, каже проф. Ленка Дурутовић.

Иначе, ових дана чланови хора са својим диригентом марљиво се припремају и за учешће на Видовданском сабору црквених хорова, који ће се одржати 23. јуна у Херцег Новом.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка