Установљен празник Свих светих Литваније

Установљен је нови празник за чествовање верника Православне Цркве у Литванији и Православне Цркве уопште. После саслушања извештаја митрополита Виљнуса и Литваније Инокентија, Свештени Синод Руске Цркве је одлучио да установи празник Свих светих просијалих у литванској земљи. Светковаће се 13/26. јула у спомен на Свете мученике Антонија, Јована и Естатија Виљнуских.

Ова тројица су била браћа и пострадали су за Христа под великим литванским кнезом Олгердом (1345-1377). Овај кнез је био ожењен православном кнегињом Маријом Јарославном (умрла 1336). Био је крштен и за време живота своје супруге дозволио је проповедање хришаћанства. Али после њене смрти кнез Олгерд је почео да помаже паганске свештенике, обожаваоце ватре, који су почели прогон хришћана. Међутим, браћа Јован  и Антоније нису издали своју хришћанску веру, нити су сасекли свој косу као пагани и на празнике нису јели забрањену храну. После дужег мучења у затвору, где су и даље проповедали Христа, претворивши тамницу у хришћанску школу, Антоније је обешен о дрво пошто је примио Христове свете тајне 1347. године. Слично су скончала и друга два брата, па је, рецимо, Естатије  обешен о исто дрво као и Антоније.

Ови свети мученици су били од великог значаја у одбрани западне границе, јер је манастир Свете Тројице у Виљнусу где почивају њихове свете кости постао бедем православља на тој граници. За време немачког напада 1915. њихове мошти су пренесене у Москву, а враћене су 1946. године.

Извор:  Orthochristian (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)