Установљена наследна панагија Епископа војног

Установљена наследна панагија Епископа војног
Установљена наследна панагија Епископа војног
Установљена наследна панагија Епископа војног
Установљена наследна панагија Епископа војног

Начелник Одељења за веру ВојскеСрбије пуковник др Саша М. Милутиновић уручио је 21. априла 2017. године панагију Епископа војног Његовом Преосвештенству Епископу шумадијском и војном г. Јовану,  на празник Источни петак - славу Епархије шумадијске у присуству свештенства, верног народа и представника Верске службе Војске Србије.

Наследну панагију Епископа војног израдио је академски вајар Љубиша Г. Манчић из Београда на иницијативу начелника Одељења за веру пуковника др Саше Милутиновића. Панагија је израђена у комбинованој техници од сребра финоће 925/1000, масе 240 грама, и у њу је уграђен део артиљеријске чауре топа 75 милиметара из пробоја Солунског фронта. Ланац је израђен у техници ливења од сребра финоће 925/1000, масе 80 грама, дужине 900 милиметара, по мотивима српских манастира из доба династије Немањићa. Панагија и ланац су јединствени, израђени у једном примерку у златари „Сафир“ из Београда, руком гђе Радмиле Спасојевић, јувелира.

Ова панагија је настала по угледу на панагију Свих српских светитеља даровану од стране државе првом српском Патријарху васпостављене Пећке патријаршије Димитрију, која остаје наслеђе свих патријараха, тако да панагија Епископа војног остаје наслеђе свих епископа војних.

Панагија Епископа војног на аверсу има лик Богородице са Христом потписана црквенословенским титлама; на панагији се налази краљевска круна династије Немањића, док се у кругу истиче седам кринова – љиљана, који имају символику „Пресвете Богородице“, али ознаку краљевства и племства у средњем веку, број седам има символику и седам светих тајни, али и седам крунисаних краљева српских у манастиру Жичи, јер се у овој 2017. години налазимо у години јубилеја од 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног за краља Србије. Делић артиљеријске чауре топа 75 милиметара, који се налази у легури панагије, има символику Голготе и Васкрса српске војске и српског народа, јер се налазимо у години јубилеја када се обележава 100 година од Првог светског рата. Између кринова-љиљана налазе се бели циркони, а такође и на сузи панагије, јер носе символику сјаја, моћи династије Немањића.

Панагија на реверсу има званични грб Војске Србије са двоглавим орлом, који на глави има краљевску круну, на грудима штит са крстом и четири оцила, док у нивоу репа и канџи стоје укрштене сабље, символ официрске части и поноса. Испод грба Војске Србије стоји изгравирани натпис на ћириличном писму: „ЕПИСКОПУ ВОЈНОМ ОД ПРАВОСЛАВНИХ ПРИПАДНИКА ВЕРСКЕ СЛУЖБЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ“, док у нивоу сузе панагије налази се лунетни медаљон са ликом Светог великомученика и Победоносца Георгија - Ђурђевдан, где ратник на коњу копљем пробија главу аждаје, што представља симболику победе над злом, али и небеског заштитника Војске Србије.

Кутија наследне панагије Епископа војног изађена је у црвеној боји са златотиском на коме се налази грб Војске Србије и натпис: „ЕПИСКОП ВОЈНИ“, рад Војне Штампарије, Београд. Уз наследну панагију Епископа војног чува се сертификат на коме се налазе подаци о наручиоцу, аутору, произвођачу и о приложницима чијим средствима је израђена  панагија Епископа војног и потврда о уручењу исте Епископу војном. Одлуком Синода Српске Православне Цркве број 509/зап. 361 од 25. априла 2017. године усвојена је молба и одобрена израда зесебне архијерејске панагије, која би била наследна за Архијереја надлежног војним свештеницима у Војсци Србије.

др Саша Милутинович, Ђорђе Дуњић