Устоличење новоизабраног Епископа рашко-призренског Теодосија - Призрен, 26. децембар 2010.

Част нам је обавестити благоверни народ наше Цркве и ширу јавност да ће свечано устоличење новоизабраног Епископа рашко-призренског Теодосија бити обављено у Призрену 26. децембра 2010. године. Владику Теодосија ће у трон Епископа рашко-призренских увести Његова Светост Патријарх Српски Г. Иринеј који ће тога дана са почетком у 9 часова у призренском саборног храму Светог Ђорђа служити Свету Литургију уз саслужење више архијереја и свештенослужитеља наше Цркве.

Свечани чин устоличења новог Епископа у древном граду Призрену догађај је од великог значаја за нашу Цркву, посебно верни народ на Косову и Метохији, па се очекује присуство већег броја верника и других гостију.

Свечано устоличење новоизабраног Епископа рашко-призренског Теодосија прилика је да се нагласи значај Призрена као древног епархијског центра, који поново добија на свом значају након завршене обнове саборног храма Светог Ђорђа и зграде Епископије, као и других објеката који су били запаљени у налету албанских екстремиста 17. марта 2004. године. Иако је Призрен данас град у коме живи само 18 од предратних 8.000 Срба, повратком седишта Епархије у овај древни град Црква ће још једном потврдити своју решеност да остане са својим верним народом на Косову и Метохији, позивајући све оне који су били принуђени да напусте своје домове да се врате својим светињама на Косову и Метохији.

Епархија рашко-призренска оформљена је 1808. године спајањем две древне Епархије наше Цркве: Рашке и Призренске. Ове две Епархије помињу се у повељама византијског цара Василија II почетком почетком 11. века, а 1219. године улазе у састав светосавске аутокефалне Архиепископије Жичке. Уздизањем Архиепископије Жичке на степен Патријаршије 1346, Призренска Епархија постаје Митрополија. После 1766. Призренској Епархији су припојене стара Хвостанска и Липљанска, односно Грачаничка (Новобрдска) Епархија.

Из канцеларије Епархије Рашко-призренске и Косовско-метохијске
Грачаница-Призрен, 21. децембар 2010. године