Устоличен нови Митрополит чикашки Грчке Архиепископије

Упражњени трон чикашки Грчке Православне Архиепископије америчке званично је попуњен у суботу, када је служена хиротонија архимандрита Натанаила (Симеонидиса) у епископски чин у Саборној цркви Свете Тројице Архиепископије Америчке. Хиротонија је служена у присуству великог броја верника из Њујорка, Чикага и других крајева Америке, као  и из Грчке. У хиротонији новог јерарха чикашког Натанила учествовали су српски православни епископи западноамерички Максим и источноамерички Иринеј.

Архимандрит Натанаил је једногласно изабран од стране Светог Синода Васељенске Патријаршије 7. фебруара 2018. године. Чикашки престо је упражњен од када се упокојио у Господу Митрополит чикашки Јаков 2. јуна у 89. години.

***

Митрополит Натанаил је рођен у Солуну 1978. године. Дипломирао је  на Хеленском колеџу и на Академији Часног Крста у Бостону, а потом је одбранио свој докторси рад из богословља 2007. године на Бостонском универзитету, као и на Колумбија универзитету, где се специјализовао за историју и етику јавног здравља. Он предаје као ванредни професор етике  и биоетике на Универзитету Фордан и академијама Часног Крста и Светог Владимира, а објавио је неколико чланака о богословљу и биоетици.

Рукоположен је за јеђакона 2003. године и служио је као јеђакон архиепископу од 2006. до 2010. године, кад је рукоположен за јеромонаха. Као настојатељ Вазнесенске грчке православне цркве у Њујорку служио је од 2010. до 2013. године. Развио је пастирску организацију „Православни професионалци у акцији“, која је дала шансу младим професионалаца са Менхетна, њима више од 400, да раде са најрањивијим људима у том крају и да учине промене у њиховим животима.

Постављен је за директора Међуправославних екуменских и међуверских односа у септембру 2013. године и развијао је односе Архиепископије са више верских организација и сталних представника Уједињених нација. Такође је организовао академску конференцију „Православље и хуманизам: Идеје и акције у данашљем свету,“ која је окупила стручњаке из целог света да разговарају о томе како Црква може помоћи у хуманитарним кризама и промовисати одржив развој у кризним ситуацијама.

Извор: Orthochristian.com(са енглеског Информативна служба СПЦ)