Уве Јустус Венцел: „Одважност лудости. Хришћански одговори – философска питања“

( Uwe Justus Wenzel: „Das Wagnis der Torheit: Christliche Antworten - philosophische Frage“, Theologischer Verlag Zürich 2018).

Мартин Хајдегер је писао да су ”питања” у философији нека врста ”верности у мишљењу”. Али питања чине верним и оне који покушавају да верују у оно што виде написаним. Уве Јустус Венцел, дугогодишњи редактор рубрике културе и хуманистичких тема у најугледнијем дневнику на немачком језику Neue Zürcher Zeitung, коме је после 22 године рада, од 1995. до 2017, уручен отказ због ”реорганизације редакције”, аутор је ове вишеструко занимљиве књиге. Венцел је био одлучни поборник против политизације и булеваризације културе у ресору који је водио у овом еминентном дневнику, који је морао nolens-volens поклекнути очигледно под комерцијалним притиском на таласима компромиса са популарном културом. Уве Јустус Венцел је данас доцент филозофије на Department of Humanities, Social and Political Sciences ETH Zurich.

У овој збирци кратких огледа, њих петнаест на броју, чине философске медитације о томе да нису сва неверна чуђења нужно и неверност. Ови текстови су настали као уводни чланци у листу Neue Zürcher Zeitung, једином дневном листу на немачком говорном подручју који је о Васкрсу и Божићу писао уводнике посвећене овим хришћанским празницима, и то још о свог оснивања у давноj 1780.години. Такав пример готово да не постоји другде на свету.

Питања попут – да ли је Бог напустио Спаситеља на крсту? Да ли се у лику библијске фигуре неверног Томе данашњи читаоци и читаоци Јеванђеља најлакше препознају? Да ли је давање блаженије од примања?

Ова и оваква питања која засецају у срж вере садржи ова Венцелова танка књижица у којој говори ”лаички теолог”. Петнаест поглавља у којима аутор задире у бит веровања. Аутор још у предговору вели да ономе ко жели да се приближи хришћанском предању, мора да се отвори. Односно још више: он сме и треба да речи и текстуални корпус осветли са различитих страна и да питањима која се роје дадне израз. Питања су, вели Хајдегер, вера мишљења. Тако стоји и са постулатима вере, вели аутор и додаје да су вера и знање зацело две ствари, али једна од другог не раздвајају небеса. Ма колико философија и теологија биле конкурирајући подухвати, обе се дисциплине, свака на свој начин, дотичу ”последњих питања”. Ових 15 медитација, насталих између 2016. и 2017. круже око тих суштаствених питања вере и мудрословља, насталих из инспирисаног пера лаичког теолога Ува Јустус Венцела, и показују њихову најдубљу комплементарност.

Протопрезвитер-ставрофор Зоран Андрић (Минхен)