«Увек садашња и нова» Црква - Епископ Константин сусрео Бенедикта XVI

(ХИЛДЕСХАЈМ-ХИМЕЛСТИР) Његово Преосвештенство Епископ средњоевропски Г. Константин учествовао је у суботу 24. септембра у сусрету чланова Православне епископске конференције Немачке са првојерархом Римокатоличке Цркве, папом Бенедиктом XVI, у Фрајбургу. Приликом овог сусрета папа је нагласио посебну блискост Римокатолчке Цркве са православнима. „Међу хришћанским Црквама и заједницама, Православље нам је најближе“, рекао је поглавар Римске Цркве. „Католици и православни су сачували исту староцрквену структуру; у овом смислу смо сви ми стара Црква, која је ипак увек садашња и нова.“ Папа Бенедикт се, по наводима немачких медија, нада да „није далеко дан када ћемо поново заједно славити Евхаристију“. Првојерарх Римокатоличке Цркве је такође истакао улогу православних у Европи. Они су, по папиним речима, постали саставни део друштва, „који оживљава благо хришћанских култура и хришћанске вере“.

Делегацију  Православне епископске конференције Немачке, у којој је био и Преосвећени владика Константин, предводио је Високопреосвећени митрополит немачки Г. Августин (Ламбардакис) из Цариградске Патријаршије, који је у име Конференције и поздравио поглавара Римске Цркве. Сусрету су такође присуствовали Високопреосвећени митрополит западноевропски и средњоевропски Г. Јухана (Јазиги) из Антиохијске Патријаршије, Високопреосвећена господа Архиепископи берлинско-немачки Теофан (Галински) и клински Лонгин (Талипин) из Московске Патријаршије, као и Високопреосвећени митрополит немачки Г. Серафим (Јоанта) из Румунске Православне Цркве. Генерални секретар Православне епископске конференције Немачке, ипођакон Николај Тон, и представник православних у Радној заједници хришћанских Цркава у Немачкој, протојереј Константин Мирон, узели су учешћа у сусрету. Епископи дохалкидонских Цркава били су такође присутни.

Са  стране Римокатоличке Цркве, сусрету православних архијереја са папом присуствовали су кардинал-државни секретар Тарћизио Бертоне, кардинали Валтер Каспер и Курт Кох, бивши и садашњи председник Папског већа за унапређење јединства хришћана, и председник Бискупске конференције Немачке, надбискуп Фрајбурга Роберт Цолич.

Извор: Епархија средњеевропска