Уз Божићне хладне дане Дурмиторци Цркву бране

На Жабљаку се налази Саборни храм Преображења Господњег, саграђен 1862. године.

У дурмиторским селима Крш, Тепца, Мала Црна Гора, Новаковићи и Међужваље подигнути су, такође, храмови. Сви су изграђени пре 1918. године и на њих се односе норме контроверзног закона. Потомци градитеља поменутих храмова, осећајући својеврсни дуг према својим прецима окупљају се, у великом броју, на молебанима и литијама и поручују да њихови храмови нису власништво никог другог до њихове једине Српске Православне Цркве.

На Богојављење, 19. јануара 2020. године, у цркви Преображења Господњег на Жабљаку служен је молебан Пресветој Богородици, након чега је верни народ кренуо у литију улицама града подно Дурмитора.

То је био једанаести пут да се Дурмиторци окупљају у знак протеста од када је у Скупштини Црне Горе усвојен спорни Закон о слободи вероисповести, којим је, између осталог, предвиђено да све цркве и манастири изграђени до 1918. године постану државно власништво.

Ни ниске температуре, које се спуштају и до 15 степени испод нуле, ни снег, ни мећава не сметају Жабљачанима да се сабирају у свом храму, најприје, на молебану и да, након тога, заједно са надлежним парохом, протојерејем Миливојем Јововићем, прођу улицама града мирно, достојанствено, поносно и уздигнутог чела, поручујући да неће пристати на отимање светиња, које су њихови преци подизали у славу Божју и које су завештали никоме друго до својој Мајци Цркви.

Слика са једне од литија на Жабљаку, у којој се види како народ кроз јаку мећаву корача, носећи крст и иконе, обишла је читав свет и постала симбол борбе која се води у Црној Гори.

На Жабљаку се налази Саборни храм Преображења Господњег, саграђен 1862. године. У дурмиторским селима Крш, Тепца, Мала Црна Гора, Новаковићи и Међужваље подигнути су, такође, храмови. Сви су изграђени пре 1918. године и на њих се односе норме контроверзног закона. Потомци градитеља поменутих храмова, осећајући својеврсни дуг према својим прецима окупљају се, у великом броју, на молебанима и литијама и поручују да њихови храмови нису власништво никог другог до њихове једине Српске Православне Цркве.

Дурмиторци показују велику истрајност, подршку и љубав према својој Мајци Цркви што сведочи податак да у молебанима и литијама учествује све већи број људи. Снаге и воље народу дурмиторског краја неће мањкати, народу кога живот никада није мазио. То су горштаци који су се борили са разним освајачима, са суровим зимама, мећавама, сњеговима, а сада, мирним путем, поносно, храбро, дурмиторски и хришћански поручују да не дају своје светиње.

Посебно радује чињеница што је присутан значајан број младих људи, који корачају заједно са својим суграђанима, међу којима има и оних што су зашли и у осму деценију живота.

Жабљачани су имали посебну част и благослов да је њихов молитвени ход, одржан 31. децембра 2019. предводио владика Јоаникије. И тада, пред својим архипастиром, Дурмиторци су потврдили да је, по оној Његошевој: „Страшило гледат шта се ради“, али да ће они бити спремни на страшноме мјесту постојати, да ће бранити и, ако Бог да, одбранити своје светиње.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Уз Божићне хладне дане Дурмиторци Цркву бране
Уз Божићне хладне дане Дурмиторци Цркву бране
Уз Божићне хладне дане Дурмиторци Цркву бране
Уз Божићне хладне дане Дурмиторци Цркву бране