Уз ванредни број часописа „Дабар“

Издавачка кућа Митрополије дабробосанске „Дабар“, са сједиштем у манастиру Светог оца Николаја у Добрунској Ријеци код Вишеграда, штампала је ванредни број часописа „Дабар“ поводом устоличења Митрополита дабробосанског Хризостома.

У часопису су, поред текстова, објављене и бројне фотографије са дочека новог Митропилита у Соколцу и његовог устоличења у Саборном храму у Сарајеву, као и молитва упућена свештенству, монаштву и вјерницима Митрополије дабробосанске. 

Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом рођен је 4. марта 1952. године у Вођеници код Босанског Петровца. Након завршетка теолошког богословбског факултета у Солуну одлази у манастир Хиландар, на Светој Гори, гдје је примио послушање ефемериса и секретара за грчки језик, одакле се убрзо враћа у манастир Крку.

Свети Aрхијерејски Сабор Српске Православне Цркве 23. маја 1991. године поставља га за првог Епископа новоосноване Епархије бихаћко-петровачке, а 24. маја 2013. године на упражњено мјесто Епископа зворничко-тузланског. Одлуком Светог Архијерејског Сабора од 24, маја 2017. године изабран је за 61. по реду Митрополита дабробосанског, наслиједивши блаженопочившег митрополита Николаја.  

На страницама ванредног броја „Дабра“ можете прочитати и историјат Митрополије дабробосанске, коју је 1220. године основао Свети Сава у манастиру Бања код Прибоја, као и подаци о свих 60 досадашњих епископа.   

Славко Хелета