Вакцинопрофилакса код деце

Друштво православних лекара Русије издало је брошуру „Вакцинопрофилакса код деце".

Брошура је прошла кроз редакцију чувених доктора са Катедре за дечје болести Првог московског државног медицинског универзитета И.М.Сеченова, доктора медицинских наука и професора, заслужних лекара Руске Федерације Н.А. Гепеа и А. Б. Малахова. Аутори брошуре у разумљивој и доступној форми говоре о вакцинацији, о односу Православне Цркве пема вакцинама онако како су то разумевали свети подвижници - Свети симферопољски Лука (лекар) и московски светитељ Инокентије (Вењаминов).

„У брошури се разобличавају митови противника вакцинације, али су такође представљена објективна сведочења о могућим споредним ефектима вакцина и о томе како их избећи, у предговору каже председник Синодалног одељења за црквено доброчинство и социјално служење Епископ орехово-зуески г. Пантелејмон.

Осим тога, у брошури су размотрена и питања: историја вакцинисања, профилакса вакцином против најопаснијих инфекција, опречна мишљења о вакцинацији, могуће нежељне последице вакцинисања, митови о вакцинацији. Такође се наводи Национални календар профилактичког пелцовања у Русији.

Извор: Митрополија црногорско-приморска