Вакцинопрофилакса код деце

Друштво православних љекара издало је брошуру „Вакцинопрофилакса код дјеце". Брошура је прошла кроз редакцију чувених доктора са Катедре за дјечје болести Првог московског државног медицинског универзитета И.М.Сеченова, доктора медицинских наука и професора, заслужних љекара Руске Федерације Н.А. Гепеа и А. Б. Малахова.

Аутори брошуре у разумљивој и доступној форми говоре о вакцинацији, о односу Православне цркве пема вакцинама, онако како су то разумијевали свети подвижници - свети симферопољски Лука ( љекар Војно-јасенецки) и московски светитељ Инокентије (Вењаминов).

„У брошури се разобличавају митови противника вакцинације, али су такође представљена објективна свједочења о могућим споредним ефектима вакцина и о томе како их избјећи, као и ставови против вакцинисања", у предговору каже предсједник Синодалног одсјека за црквено доброчинство и социјално служење Епископ орехово-зуески Пантелејмон.

Осим тога, у брошури су размотрена и следећа питања: историја вакцинисања, профилакса вакцином против најопаснијих инфекција, опречна мишљења о вакцинацији, могуће нежељне последице вакцинисања, митови о вакцинацији.

Такође се наводи Национални календар профилактичког пелцовања у Русији.

Извор: Митрополија црногорско-приморска