Ваљево: У славу Дана победе над фашизмом

Ваљево:  У славу Дана победе над фашизмом
Ваљево:  У славу Дана победе над фашизмом
Ваљево:  У славу Дана победе над фашизмом
Ваљево:  У славу Дана победе над фашизмом

У Ваљевској гимназији освећена спомен-плоча ученицима страдалим у II светском рату

Ваљевски крај познат је по томе што је у њему пукла прва устаничка пушка, што је означило почетак братоубилачког рата. Нека буде познат и као крај у ком је умукнула последња, беседио је академик Матија Бећковић приликом откривања спомен- плоче професорима и ученицима Ваљевске гимназије, који су страдали у највећем оружаном сукобу светске историје. Ово је друга спомен-плоча у холу школе и на њој су имена професора и ђака, које је ратни вихор одвео различитим странама, многе од њих идеолошки супротстављеним „победницима“. Умориле су их руке различитих непријатеља. Већина њих били су деца (13- 23 год.), без потомака да се сећају и говоре. Свима им је овај камен једини гроб у родној груди. Покојни су се у земљи помирили, остаје да и ми на земљи то учинимо, закључио је академик Матија Бећковић, некадашњи гимназијалац и један од донатора спомен-плоче.

У својој скоро век и по дугој историји, Ваљевска гимназија имала је недовољно истражене и документоване периоде. Захваљујући труду професора историје Милорада Белића, истражена је обимна архивска грађа и данас, у виду монографије „Затамњена историја“, имамо податке о страдалима. Освећењем спомен-плоче, Ваљевска гимназија прославила је дан победе над фашизмом, са жељом да убудуће не диже споменике страдалима, већ да слави научна и уметничка достигнућа својих ђака, рекао је директор школе др Војислав Андрић.

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског г. Милутина, освећење новоподигнуте спомен-плоче, али и две од раније, осветио је архијерејски намесник други ваљевски протојереј Милован Теовановић, уз саслуживање јереја Дејана Трипковића и ђакона Невена Лукића. Ученици гимназије извели су културно-уметнички програм у част великог дана за историју школе.

Извор: Епархија ваљевска