Ваљево: У сусрет Васкрсењу васкрсава и светиња

На предлог Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Милутина да се у години обележавања 1700 година од доношења Миланског едикта ова прослава започне обележавањем и заштитом археолошких остатака темеља древног манастира из 14. века, у једном делу данашњег фудбалског стадиона "Крушик", упућено је писмо Заводу за заштиту споменика културе Ваљево. У веома брзом временском року Завод је својим одговором на нашу молбу, писмом бр. 126/1, од 20. марта 2013. године, дао своју сагласност и услове да се приступи планираним радовима. Најважније у овом пројекту било би преузимање следећих важних корака које предлаже ова културна установа:

  1. Израда геодетског снимка околине темеља храма,
  2. Формирање радног тима,
  3. Израда елабората постојећег стања храма,
  4. Померање ограде ка северу како би остаци цркве били ван простора стадиона,
  5. Геофизичко снимање терена,
  6. Израда пројекта конзервације и
  7. Решење питања стараоца на катастарској парцели на којој се налазе остаци цркве.

Ради што ефикаснијег учешћа у овом пројекту, предложено је да се пре почетка свих радова одреди лице које ће заступати ставове Епархије и координирати рад са Заводом и Градском управом. Започињући овај пројекат, Епархија ваљевска је за тај посао одредила високопреподобног архимандрита др Никодима (Богосављевића), који ће као стручни консултант сарађивати са стручњацима Завода за заштиту споменика културе.

Изражавајући своју радост што ће 1700-годишњица од доношења Миланског едикта бити делом обележена на овај начин - обележавањем темеља древног манастира и њиховим очувањем од заборава и даљих јавних радова - , Епархија ваљевска ће истрајати у својој намери да обнови ову светињу и тиме подсети на слободу вероисповедања која је дата хришћанима пре 1700 година, као и на чување свете вере православне коју чува и исповеда једна, света, саборна и апостолска Црква Христова.

ђакон Саша Максимовић
секретар Епископа ваљевског

Извор: Епархија ваљевска