Ваљево: У Светом Сави сјединили су се Христос и српски народ

Ваљево: У Светом Сави сјединили су се Христос и српски народ
Ваљево: У Светом Сави сјединили су се Христос и српски народ
Ваљево: У Светом Сави сјединили су се Христос и српски народ
Ваљево: У Светом Сави сјединили су се Христос и српски народ

Свети Сава собом објављује Христа Богочовека и богомповерени му српски народ. Без Христа, принц Растко би остао принц Растко. Не би постао Свети Сава – српска савест, личност најтајанственија и најмоћнија међу Србима свих времена. Жижа нашег етноса и етоса, вододелница и највиша кота наше историје, казао је у светосавском славословљу архимандрит др Никодим (Богосављевић), старешина манастира Рибнице и Голупца, на академији која је у сусрет Савиндану приређена у Центру за културу.

Ево, 780 година је како се у зимске дане припијамо и грејемо око највећег оца српског народа. Узносимо му хвале, премда то нимало није лако. Јер, ко ваљано уме да похвали земаљског анђела и небеског човека какав је био син великог жупана Стефана Немање, утемељитеља српске државе, потоњег светитеља и духовног сина свог биолошког наследника?

Српски народ давао је Богу синове, које је Он враћао умудрене и освећене. Прво место међу њима припада Светом Сави, у коме се сједињују Богочовек Христос и српски народ.

- Свети Сава је наш највећи светитељ, христоносац, богоносац, чудотворац, просветитељ... Подигао нам је, учврстио и живописао наш небоземни дом, да не морамо да тумарамо по епохама и празноверицама. Учинио нас је Божјим синовима и домаћинима његовог и Божјег дома – Цркве. Нема ничег што нам није оставио, све је скућио. Како је говорио Свети Владика Николај, највећи Србин после Светог Саве, био је најбољи зидар свог народа и стваралац његовог карактера... Лађу нашег постојања усмерио је ка небеском Јерусалиму, ка спасењу и вечном животу – поручио је архимандрит др Никодим (Богосављевић).

- Традиционално, тропар и химну Светом Сави појали су Мешовити и Дечји црквени хор "Хаџи Рувим" и Хор "Абрашевић", предвођени диригентом Милицом Степановић – Бабамилкић. Чланови Драмског студија Ваљевске гимназије музичко – сценским рециталом "Вођени звездом хиландарском" дочарали су лепоту и духовну снагу, коју задужбина Светог Саве – манастир Хиландар има у животу српског народа кроз векове. Ауторке сценарија рецитала су професорке српског језика и књижевности Анђелка Видаковић – Цвркотић и Вида Никић.

Свечаној академији присуствовали су бројни Ваљевци, као и свештенство епархије на челу са Епископом ваљевским г. Милутином.

Извор: Епархија ваљевска