Обнова манастира Вазелон

Пројекат обнове манастира Вазелон, који се налази у крају Мачка у црноморској провинцији Трапезунт, покренут је након што се древно светилиште претворило у рушевине због немара, вандализма и пљачки ловаца на благо. Тачан датум оснивања манастира непознат је, мада неки стручњаци мисле да је могао бити основан између 270. и 317. године. Манастир је обновио цар Јустинијан 565. године и кроз историју је прошао многе поправке и обнове, све до данас.

Последњих година, хитност пројекта опсежне обнове постала је јасна након што се манастирски кров урушио због клизишта. Уз то, чести напади ловаца на благо и туриста који су урезивали своја имена и изјаве љубави, довели су до тога да манастир буде у јадном стању, што је натерало власти да крену у дело.

„Министарство туризма је прошле године објавило тендер за пројекат обнове. Фондови Европске уније су уложени у овај пројекат. Радови су и даље у току. Овај процес ће трајати дуго. Обнова почиње 2020. године,“ изјавио је градоначелник Мачке Корај Кочан.

Васељенски Патријарх Вартоломеј посетио је манастир у августу 2011. године; овде је са пратњом запалио свећу и прочитгао молитву.

Извор: Hurriyet Daily News (са енглеског Информативна служба СПЦ)