Вапај из Кеније: Спасите децу

Сваког дана преживљавамо велику драму са малом децом. У нашим друштвима одређене ствари се сматрају датим. Наше рођено дете одраста у свом окружењу  под било којим условима. Требало би му дати неопходну храну од јутра па док не оде да спава. То би било сасвим нормално. Дете не може да живи ако му се не даје храна. Међутим, овде у Африци ствари су другачије. Деца се буде ујутру а увече иду на спавање изгладнела, нема гаранције да ће добити неопходну храну. Овде је ово сасвим уобичајено; стога, они се рађају и одрастају у оваквој средини, без обзира на то да ли то желе или не.

Православна епархија Кеније, међу својим различитим програмима, увела је посебан хранитељски програм за децу и не само за њих: она је предузела крсташки рат у виду борбе за помоћ малој деци, не само у  обезбеђивању дневне хране, доручка и ручка, већ и образовних услова за њих, и то са плаћањем 20 евра месечно. Овај труд је наишао на одзив, и данас се овај програм раширио по целој земљи. Грци -  иако се они суочавају са финансијском кризом – пуно су се потрудили и стали уз нас да спасимо што више душа и пружимо дашак радости нашој децу која живе у тешким и несхватљивим условима.

Сваке године, поред редовних оброка, организују се и додатни оброци у посебним приликама.Тако ове године, на Божић, у црквеној порти Саборне цркве, поред деце из вртића и основне школе, окупила су се  и деца из нашег сиротињског кварта, на богатијој божићној вечери. Понуђена су пића, и свако дете је добило мали божићни поклон и канцеларијски прибор, свеске, оловке итд.

Извор: ОСР