Варварин: Утврђење из шестог века

Археолози на периферији села Маскаре код Варварина нашли рановизантијско утврђење из шестог века

Вероватно да село Маскаре код Варварина не би ни заинтересовало јавност да археолози нису на периферији овог сеоцета нашли рановизантијско утврђење из шестог века. Тако је скоро преко пута много познатијег средњовековног града Сталаћа са локалитетом познатим под именом Бедем, оживело и село.

Стручњаци ће ускоро поново бити на терену. У Народном музеју у Крушевцу  најављују систематска археолошка истраживања Бедема. Подршка је стигла и од Министарства културе, средства од 400.000 динара помоћи ће да се још више расветли историја необичног утврђења. Заједно са колегама са Археолошког института из Београда систематска истраживања Бедема започета су најпре 2008, а настављена су у јесен 2010. године.

Локалитет Бедем налази се неколико стотина метара од Западне Мораве, а недалеко од састава са Јужном Моравом. Рановизантијско утврћење није мало, чак 130 са 130 метара.

- Међу значајнијим открићима је велика тробродна рановизантијска базилика, нажалост, сачувана само у темељима - напомињу стручњаци Народног музеја. - Једнако су интересантни и слојеви праисторије, те културни хоризонти из 10. века.

Копањем се дошло и до остатака полуземунице са огњиштем и келтске јаме. Археолози овај локалитет дефинишу као „редак тип низијске фортификације овог периода“.

РАРИТЕТИ

У крушевачком крају постоји 27 рановизантијских утврђења. Међу очуванијима су Петика и Гобељ у бруској општини, као и Укоса близу Сталаћа.

Извор: Вечерње новости