Васељенска Патријаршија жали се на Принстон што не жели повратак византијских рукописа

Универзитет Принстона одбио је да подржи захтев Цариградске Патријаршије да се поврате древни православни рукописи. У питању су три византијска рукописа са илуминацијама стара више од 1.000 година које Принстон већ деценијама држи у својој збирци.

У питању су рукописи Тумачења Светог Јована Златоуста на Матејево Јеванђеље, које је исписао Никифор Писар 955. године, затим Лествица Светог Јована Лествичника, коју је исписао писар Јосиф у Цариграду 1081. године и неколико страница једног рукописа из 9. века које су део Тумачења Светог Јована, а  које су својевремено биле повезане заједно са Лествицом. Тужиоци траже повратак и преписа једног Тумачења из 16. века.

Универзитет је добио ове рукописе на дар 1942. године од свог некадашњег студента који их је купио на аукцији једне немачке куће 20-их година прошлог века. Међутим, у тужби од децембра 2018. године тврди се да су бугарски војници покрали рукописе када су заузели манастир Богородице Икосифинисе 1917. године. Отуда Свјатејши патријарх Вартоломеј, Митрополија Драме и манастир верују да Универзитет незаконито поседује рукописе и захтевају њихов повратак.

С друге стране, Универзитет тврди да тужиоци немају релавантне податке да су били њихови легитимни поседници. Штавише, тврди да постоји податак да су два рукописа „били поклоњени Светом Андреју од стране Руса 1877. – много пре 1917. године“. Међутим, тужиоци наводе да у књизи „Грчки рукописи у Принстону од 6. до 19. века: католошки опис“, објављеној 2010. године, стоји наведено да су они у овој универзитетској збирци однети из манастира од стране бугарских власти 1917. године, што потврђује наводе тужбе.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Инфо служба